Årets kulturstipendiater och Krausstipendiat

Nu är det beslutat vilka som får Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium för 2024. Vinnarna presenteras på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet tisdag 6 juni.

Från vänster till höger: Linnéa Talp, Sigrid Åberg, Sebastian Malmquist och Adrian Kovrlija.

Årets kulturstipendiater representerar kulturlivet i Solna genom skapande, klassisk balett och musik. Solna stads Krausstipendium tilldelas en lovande slagverkare med stor mognad och professionalitet för sin ålder.

- Vi har fått in flera bra nomineringar och ansökningar till kulturstipendierna, vilket inte är förvånande för Solna är en fantastisk kulturstad. Genom att uppmärksamma dessa talanger inspirerar vi även andra unga kulturutövare, säger Sandra Lindström, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Solna stad.

Presentation av stipendiaterna

Stipendierna delas ut på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet den 6 juni klockan 13.30.

Solna stads Krausstipendium 2024

Sebastian Malmquist, 18 år, Marimba
Juryns motivering:
Sebastian Malmquist visar med musikalisk övertygelse och elegant teknik att han redan kommit långt på sin musikerbana.
Med ett tydligt, innerligt anslag och en redan mogen och artistisk säkerhet i sitt spel fångar han lyssnarens fulla uppmärksamhet.

Solna stads kulturstipendier 2024

Adrian Kovrlija, 9 år, skapande
Juryns motivering:
Adrian är en engagerad och kreativ elev som inspirerar andra. Han planerar sina projekt väl och genomför dem noggrant. Adrians dedikation och kreativitet gör honom välförtjänt av Solna stads kulturstipendium. Vi vill uppmuntra hans fortsatta skapande.

Sigrid Åberg, 18 år, dans
Juryns motivering:
Sigrid har dansade rakt in i juryns hjärta. Med hög teknisk nivå och stor passion rör sig Sigrid skickligt mellan olika dansstilar. Vi vill uppmuntra hennes fortsatta utveckling och stödja hennes karriär både inom och utanför Solna stads gränser. Med stipendiet hoppas vi möjliggöra och främja hennes framtid inom danskonsten. Stort lycka till.

Linnéa Talp, 30 år, kompositör
Juryns motivering:
Som kompositör och musiker skapar du spännande musik där kyrkorgelns egenskaper och kraft undersöks med en djärv och utforskande anda. Inom konstmusikens genrer rör du dig fritt och hemvant. Du berikar och inspirerar Solnas kulturliv genom ditt innovativa arbete inom konstmusiken. Vi ser framemot att följa din fortsatta resa och utveckling.

Om Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium

Solna stads kulturstipendier riktar sig till personer som är bosatta eller verksamma i Solna och som är aktiva inom konst och kultur. Sedan 2018 är det uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr). Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Kraus (1756-1792). Det kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

Kontakta oss

Senast uppdaterad