Volleyboll

På Solna gymnasium erbjuds flera idrotter inom ramen för NIU, Nationell idrottsutbildning. För att få bedriva NIU krävs ett godkännande från respektive specialidrottsförbund. Vi på Solna gymnasium är stolta över vår idrottsprofil och har en professionell och väletablerad utbildning för idrottare. Genom vårt NIU-program får eleverna fantastiska möjligheter att utvecklas såväl akademiskt som inom sin idrott.

Ansökningsperioden för nationell idrottsutbildning för läsåret 2025-26
öppnar söndag 1 september.

Kom ihåg att den idrottsliga antagningen inte är en garanti för att få en plats på Solna gymnasium. Du skall även komma in på betyg till valt program. Ha god koll på vilka program du är intresserad av och vilka betyg som krävs.

Vi rekommenderar starkt att man besöker Öppet Hus på skolan och även gästar under en dag på skolan med NIU och andra lektioner. Detta för att säkerställa att valet av NIU och skola är välgrundat.

Volleyboll har totalt 30 platser och därför tar vi in cirka 10 platser varje läsår. Vi riktar oss mot de som satsar mot elit inom volleyboll och beachvolleyboll och vill bedriva en seriös satsning inom sin idrott i kombination med sin klubb, samtidigt som du genomför kvalitativ gymnasieutbildning.

Om träningen

På Solna gymnasium är volleyboll en naturlig del av din skolgång. Volleybollen utgör 400 poäng av 2500 poäng totalt.

Träningen som bedrivs inom ramen för NIU volleyboll syftar till att komplettera spelarens träning i sin ordinarie förening och ge dig nya möjligheter till individuell utveckling. Träningen utgår från dina förutsättningar och är certifierad av svenska volleybollförbundet.

Träningen, som bedrivs i Solnahallen sker på förmiddagen klockan 10.00‑11.30, tre pass i veckan med ett fokus för att förbereda dig för elitidrott och komplettera samt samordna den träning och matchning du har i din klubb. De tre stora områdena vi utbildar eleverna i är; fysisk grundträning, teknikträning och spelförståelse. Träningen skall se till helhetsbilden av att utbilda våra elever till att utvecklas mot att bli elitidrottare.

Vid sidan av den praktiska träningen får du utbildning i övriga volleybollrelaterade moment som exempelvis näringslära, träningslära, talangutveckling och andra områden som är viktiga för dig som elitidrottare.

Du får stöd av både utbildade tränare och lärare som planerar och följer upp dina studier och din idrottskarriär tillsammans med dig.

Spelaren får också redskap för att i framtiden kunna ta ansvar för sin egen utveckling och på så sätt fortsätta utvecklas efter gymnasietiden.

Vi vet att du som idrottare behöver näringsrik lunch därför finns det dagligen tre rätter att välja på samt en salladsbuffé.

Om instruktörerna

Instruktörsteamet har legitimerade specialidrottslärare med stor erfarenhet av volleyboll på nationell toppnivå, både som ledare och spelar och består av två anställda lärare och tränare på Solna gymnasium samt två instruktörer från vår samarbetsklubb Solletuna VK. Vi har också tät kontakt med idrottskliniken Solna samt med en idrottspsykologisk rådgivare som jobbar på Solna gymnasium.

Teamet arbetar med att utveckla dig teoretiskt och praktiskt utifrån dina specifika förutsättningar och mål. Vid behov erbjuder skolan kontakt med medicinsk expertis och idrottspsykologisk rådgivning.

Kontaktuppgifter

Joakim Lund

joakim.lund@solna.se

Specialidrottslärare, lärare i idrott och engelska, mentor.
Aktiv och meriterad tränare i på junior och seniorsidan med Vallentuna Volley och tidigare elittränare i Sollentuna och Vallentuna med GP-guld och Europacupspel med Vallentuna.
Assisterande coach för ungdomslandslag U17/U19.

David Ottosson

david.ottosson@solna.se

Specialidrottslärare, lärare i idrott och hälsa, mentor, förstelärare i specialidrott Aktiv och meriterad tränare på junior och seniorsidan med Solna vbk samt tidigare elittränare i Sollentuna och Vallentuna med GP guld och europacupspel. Erfarenheter som coach för ungdomslandslagen U17/U19 samt assisterande coach till damlandslaget

Jocke Lund

David Ottosson

Samarbeten

Solna gymnasium verkar i samarbete med Stockholms alla klubbar och har som elitförening Sollentuna VK som samarbetsförening.

Vi har ett nära samarbete med Idrottsklinikens prehab- och rehabiliteringsteam.

Om antagningsprocessen

Ansökningsperioden är nu stängd.

Kontakta oss

Ansvarig NIU Volleyboll

David Ottosson

NIU Volleyboll

Jocke Lund

Senast uppdaterad