Sommarjobb
Varje år erbjuder Solna stad sommarjobb till Solnas unga, hos många olika arbetsgivare, inom olika branscher. Ansökan för sommaren 2025 är nu stängd.
.jpg)
Ansökan för sommarjobb 2025 stängd Visa Dölj
Söksidan för sommarjobb var öppen mellan den 1 feb och 1 mars och har nu stängt. Solna stad tar ej emot sena sommarjobbsansökningar.
Efter ansökan Visa Dölj
Fel i ansökan, kan jag ändra själv?
Under ansökningsperioden kan du logga in och ändra i din ansökan, ansökningsperioden är mellan den 1 feb – 1 mars. När du sökt sommarjobb får du en bekräftelse på att ni mottagit din ansökan via e-post. I mejlet hittar du din PIN-kod som du kan logga in med.
Vad händer med min ansökan?
När ansökningstiden är slut börjar vi matcha ungdomar mot arbetsplatsen, vi matchar efter branscher du valt i din ansökan, det du skrivit i ditt personliga brev, gymnasieprogram och ibland ålder då en del arbetsplatser kräver att man fyllt 17 eller 18 år.
När kommer besked?
Du får besked via mejl senast 31 maj. Kontrollera att mejladressen är rätt, den som du uppgav i ansökan. Tänk också på att kolla i skräpkorgen.
Svara på erbjudande om jobb!
Om du erbjuds sommarjobb och vill ha det, glöm inte att tacka ja via länken i mejlet. Vill du inte ha sommarjobbet tackar du nej via länken i mejlet.
Varför fick jag inget sommarjobb?
Målsättningen är att alla som sökt ska få ett sommarjobbserbjudande. Har du ej fått det senast den 31 maj ska du först leta i din e-post (även skräpposten) om du fått ett mejl från sommarjobb@solna.se
- Har du fått ett mejl och inte tackat ja till erbjudandet i tid kommer vi att ta bort din ansökan och vi kommer inte öppna upp den igen. Det är viktigt att du har koll på din mejl mellan 2 mars och 31 maj.
Om du erbjuds sommarjobb Visa Dölj
Svara på erbjudande om jobb!
Om du erbjuds sommarjobb och vill ha det, glöm inte att tacka ja via länken i mejlet. Det står ett datum i mejlet, viktigt att du tackar ja i tid, gör du inte det får du inget nytt erbjudande och vi tar bort din ansökan.
Byta jobb?
Nej, du kan inte byta jobb som du blivit erbjuden. Bara tacka nej om du inte vill ha det jobb du fått. Det är viktigt att du meddelar direkt eller tackar nerj via länken i mejlet om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.
Byta period?
Nej, du kan inte byta arbetsveckor om du inte kan jobba under perioden som du önskat och erbjudits, bara tacka nej. Det är viktigt att du meddelar direkt om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.
Så mycket får du i lön
Ungdomar som erbjuds sommarjobb genom Solna stad 2025 kommer att ha följande timlön:
- 16 och 17 år: 98 kronor per timme inklusive semesterersättning.
- 18 år: 110 kronor per timme inklusive semesterersättning.
Utdrag ur belastningsregistret - behövs det?
Ja, om du ska sommarjobba inom förskola, skola, skolbarnomsorg, på bad eller med barn som har funktionsvariation så måste du ha ett utdrag. Även om du får ett sommarjobb inom det privata näringslivet kan arbetsgivaren kräva ett utdrag. Det är obligatoriskt. Läs om särskilda regler för arbete med barn och unga i nästa stycke.
Särskilda regler för arbete med barn och unga
Arbetsgivaren är skyldig att göra en så kallad registerkontroll av alla som erbjuds arbete inom förskola, skola och barnomsorg. Det innebär att vi kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.
Beställa registerutdrag
Du som får sommarjobb inom ett arbete som kräver belastningsregister kommer att få en blankett på informationsmötet som du fyller i. Vill du beställa ett själv kan du göra det här. Länk till annan webbplats.
Beställ i god tid. Det kan ta minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Registerutdraget ska du ta med till ditt sommarjobb, du ger det till din handledare första arbetsdagen, du får inte öppna kuvertet du får hem från polisen, det ska lämnas in oöppnat till din handledare.
Lämnar du inte in belastningsregistret får du inte jobba.
Till dig som ska sommarjobba Visa Dölj
Grattis till sommarjobbet! Men vad händer nu? Vi har samlat allt du behöver tänka på här under. Här finns även filmer som du kan titta på.
För att logga in på Mina sidor och se information om ditt sommarjobb går du in via länken nedan. Du ska fylla i ditt personnummer samt din PIN-kod som du fick i första mejlet från sommarjobb@solna.se när du blev erbjuden sommarjobb.
Hittar du inte din PIN-kod mejla till sommarjobb@solna.se och skriv för- och efternamn i mejlet så att vi vet vem du är.
Länk till Mina sidor:
https://solna.amaliaweb.se/ext/mypage/solclient Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Registrera ditt bankkonto och läs på om din löneutbetalning
Detta måste du göra innan du börjar sommarjobba, om du vill ha din lön utbetald på ditt bankkonto. Väljer du att inte registrera ditt konto kommer lönen att betalas ut via en avi som du får hem i brevlådan.
Läs mer om hur du gör för att registrera ditt bankkonto och hur löneutbetalningen går till i informationsbladet nedan.
Information om din löneutbetalning Pdf, 92 kB, öppnas i nytt fönster.
Så mycket får du i lön
Ungdomar som erbjuds sommarjobb genom Solna stad 2025 kommer att ha följande timlön:
- 16 och 17 år: 98 kronor per timme inklusive semesterersättning.
- 18 år: 110 kronor per timme inklusive semesterersättning.
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag
Om du kommer att tjäna mindre än 24 873 kronor under hela 2025 kan du lämna in detta intyg om du inte vill att det ska dras någon skatt på din lön. Utan detta intyg kommer din lön att beskattas med 30 %.
Lämna in till din arbetsgivare.
Det är viktigt att du fyller i dina fullständiga uppgifter, se exempel nedan.
Namn: Förnamn Efternamn
Adress: Gata och portnummer
Postnummer och postort
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Pdf, 37 kB, öppnas i nytt fönster.
Tidrapportera ditt sommarjobb
Tidrapporteringssystemet är under arbete då vi ska byta system, du får all information om hur du ska tidrapportera på informationsmötet du blir kallad till efter att du tackat ja till ditt sommarjobb.
Arbetsgivarintyg
Skriv ut blanketten Arbetsgivarintyg och be din handledare att skriva under sista dagen på ditt sommarjobb. Sedan ska du spara intyget. Det kan du visa upp nästa gång du söker ett jobb. Det kan vara så att företaget har en egen mall och då kan ni använda deras istället.
Arbetsgivarintyg sommarjobb Pdf, 60 kB, öppnas i nytt fönster.
Belastningsregister
Alla som arbetar med barn, på ett av stadens utomhusbad eller i Solna simhall måste lämna in ett belastningsregister.
När du beställer belastningsregistret ska du välja att få hem det i ett brev.
När du får hem det får du inte öppna det. Det ska lämnas oöppnat till din handledare på din första arbetsdag. Är du nyfiken på hur det ser ut, beställ två. Informera de där hemma att det kommer ett brev från polisen så att de inte öppnar kuvertet.
För dig som ska arbeta i skola eller förskola:
Beställ utdrag ur belastningsregistret: Arbeta inom skola eller förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som ska arbeta på utomhusbad eller i simhallen:
Beställ utdrag ur belastningsregistret: Arbete med barn i annan verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmer till dig som ska sommarjobba
Film: inför sommarjobbet - tänk på det här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film: på sommarjobbet - tänk på det här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film av Swedbank: vad du ska tänka på med ditt första sommarjobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor när du jobbar Visa Dölj
Vilka är mina arbetsuppgifter?
Information om vad du ska arbeta med får du av handledaren på din arbetsplats.
Vem är min handledare?
När du fått besked om att du fått sommarjobb blir du kallad till ett obligatoriskt informationsmöte. Mötet sker antingen i Solna stadshus eller digitalt. På mötet får du information om var du ska arbeta och vem som är din handledare.
Hur långa arbetsdagar har jag?
Du jobbar sex timmar om dagen samt har obetald lunch. Vissa undantag finns.
Hur fungerar det med lunch och raster?
Du har rätt till en halvtimmes obetald lunchrast utöver de sex timmarna. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Raster ligger utanför arbetstid och är obetalda.
Hur gör jag om jag råkar bli sen till jobbet?
Om du blir försenad ska du kontakta handledaren på din arbetsplats och tala om det. Se till att ha telefonnummer till din handledare med dig.
Hur gör jag om jag blir sjuk?
Kontakta din handledare eller någon på arbetsplatsen innan arbetsdagen har börjat. Är ditt sommarjobb kortare än 14 dagar får du ingen sjuklön.
Vad gör jag om jag inte trivs?
I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även mejla till: sommarjobb@solna.se
Ta emot sommarjobbare Visa Dölj
Sommarjobben ger ungdomar inblick i arbetslivet. Ett sommarjobb ger också en meningsfull sysselsättning under lovet och en egen inkomst. Erfarenheten från sommarjobben underlättar för ungdomar att söka och få arbete i framtiden.
För dig som är företagare eller arbetsgivare är det en chans att lära känna potentiella framtida arbetstagare.
Kontakta oss
Dela sidan