Sommarjobb

Varje år erbjuder Solna stad sommarjobb till Solnas unga, hos många olika arbetsgivare, inom olika branscher. Du har också möjlighet att starta eget företag som sommarjobb.

Aktuellt om sommarjobb 2024

Årets sommarjobb erbjuds till dig som är född 2006 eller 2007 och skriven (folkbokförd) i Solna. Ansökan är öppen 1 februari - 10 mars.

Så ansöker du Visa Dölj

Du kan ansöka om sommarjobb under perioden 1 februari till 10 mars. Du ansöker via en länk som under perioden finns på den här sidan.

Du får bara söka en gång. När du har gjort din ansökan får du en bekräftelse via mejl till mejladressen som du uppgav i din ansökan. Om du inte hittar mejlet, sök i din skräppost, gör om din ansökan eller ta kontakt med Kontaktcenter senast den 10 mars. När ansökningsperioden väl har stängt kan kan din ansökan inte längre åtgärdas.

Ansökan görs i fyra steg:

Följ instruktionerna på varje sida iansökan.

 1. Ange dina personuppgifter.
 2. Välj tre branscher som du kan tänka dig att jobba inom. Utveckla sedan dina val i ditt personliga brev.
 3. Här anger du vilket gymnasieprogram du går på. Om du vill kan du utveckla det i ditt personliga brev. Om du fyller i under "prioriterad grupp" vill vi att du berättar mer om det i ditt personliga brev.
 4. Här skriver du ett personligt brev. Berätta kort om vem du är, vad du gillar att göra och varför du vill sommarjobba inom valda områden. Ju mer du berättar desto lättare är det för oss att matcha din ansökan mot ett sommarjobb.

Kontrollera dina kontaktuppgifter!

Missa inte att ange rätt adress, mejladress och telefonnummer. Lämnar du fel kontaktuppgifter riskerar du att missa ditt erbjudande om jobb.

Skyddade uppgifter

Har du skyddade personuppgifter kan du inte ansöka om sommarjobb via e-tjänsten. Kontakta Solna stads kontaktcenter för hjälp.

Funktionsvariation

Om du har en funktionsvariation som innebär att du behöver anpassade arbetsuppgifter eller anpassning av arbetsplatsen kan du ansöka om förtur till Solna stads sommarjobb. Du måste dock självständigt kunna utföra de arbetsuppgifter som du blir tilldelad.

Ansöka om förtur vid funktionsvariation

Du som vill ansöka om förtur på grund av funktionsvariation gör du det i din ansökan via länken på webben.

I ditt personliga brev berättar du om din funktionsvariation och hur den påverkar dig i arbetet. Du behöver också komplettera din ansökan med ett intyg. Intyget ska vara från exempelvis en läkare, psykolog eller kurator och det ska vara max två år gammalt.

Intyget skickar du in, senast sista ansökningsdag till:
Solna stad, Sommarjobb, plan 2, 171 86 Solna.

Det går också bra att lämna in intyget i receptionen i Solna stadshus. Skriv då "Sommarjobb 2024" på kuvertet.

När vi har fått intyget ringer vi upp dig för att prata om vilken sorts sommarjobb som kan passa dig. Intyget används inte i något annat syfte och makuleras efter jobbperiodens slut.

Bor du inte i Solna?

Du måste vara folkbokförd i Solna för att kunna söka och få ett sommarjobb via Solna stad. Det gäller även dig som bor varannan vecka i Solna (till exempel vid delad vårdnad) men är folkbokförd i en annan kommun. De flesta kommuner erbjuder sommarjobb till ungdomar så kontakta den kommun där du är folkbokförd om sommarjobb.

Tidigare arbetslivserfarenhet - behövs det?

Nej, inga tidigare erfarenheter av arbete behövs.

Hur lång period är sommarjobbet?

De flesta sommarjobben är under två sammanhängande veckor. Det finns ingen möjlighet att förlänga en tvåveckorsperiod. En del branscher kan erbjuda en längre period. Det är många unga som vill ha jobb och vi vill ge möjligheten till så många som möjligt. Om du vill jobba en längre period kan du söka sommarjobb som inte är i Solna stads regi.

Ordna egen plats, eller bli tilldelad en plats?

Söker du jobb i Solna är det sommarjobbshandläggarna som bestämmer på vilken arbetsplats du får jobba. Du kan självklart själv hitta ett sommarjobb på egen hand, men då kommer lönen från den arbetsgivaren och inte från Solna stad.

Vara med i facket?

Nej, du behöver inte gå med i facket. Om du har frågor om facket kan du ringa LO's fackliga hjälptelefon för ungdomar: 020-56 00 56 eller läsa www.ung.lo.se/rad-stod/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Får du problem på arbetsplatsen, kontakta Solna stads kontaktcenter, så ser vi till att du kommer i kontakt med rätt person.

Fler frågor?

Behöver du hjälp med ansökan eller har andra frågor kring sommarjobb? Kontakta Solna stads kontaktcenter.

Innan du söker sommarjobb Visa Dölj

Solna stad erbjuder sommarjobb för Solnas ungdomar, inom Solna stads verksamheter eller i det privata näringslivet. Jobben finns främst i Solna, men ibland även inom övriga Storstockholmsområdet.

Antalet sommarjobb som erbjuds varierar från år till år. Platserna lottas ut. Om du erbjuds ett sommarjobb räknas du som en av personalen och utför de arbetsuppgifter som du blir tilldelad.

Begränsat antal sommarjobb

För att platserna ska fördelas så rättvist som möjligt använder vi lottning. Det spelar ingen roll när under ansökningsperioden du skickar in din ansökan. När ansökningsperioden är slut lottas och matchas du med den arbetsplats som passar bäst utifrån de val du gjort i din ansökan.

Vem kan söka?

Du ska vara skriven (folkbokförd) i Solna och vara född 2006 eller 2007. Går du i nian kan du inte söka sommarjobb via Solna stad.

Vad vill du sommarjobba med?

När du ansöker ska du kryssa för vilka områden du är intresserad av att arbeta inom. Områden som du kan söka är:

 • Äldreboende
 • Läsprojekt för barn
 • Sommarmusikant på äldreboende
 • Administration
 • Barn och fritid
 • Assistera en elektriker
 • Praktiskt arbete inom byggbranschen
 • Serviceyrken (butik, hotell, restaurang)
 • Filmprojekt för Solna stad
 • Kulturparken (dans, musik, teater)
 • Park- och gatuskötsel
 • Utomhusbad
 • Fastighetsskötsel
 • Överjärva gård (café, diverse praktiskt arbete)
 • Finsktalande ungdomar för sommarjobbsuppdrag

Du kan välja max tre områden. Fundera över vilket av områdena du helst vill arbeta inom. Beskriv så tydligt du kan i ditt personliga brev varför du gjort dina val.

Under vilken period vill du sommarjobba?

Sommarjobb erbjuds mellan 17 juni och 9 augusti, oftast under två sammanhängande veckor. Tänk över vilka veckor/perioder du kan jobba och ange endast dem i din ansökan. Du kan önska men inte välja period.

Hur lång period är sommarjobbet?

De flesta sommarjobben är under två sammanhängande veckor. Det finns ingen möjlighet att förlänga en tvåveckorsperiod. En del branscher kan erbjuda en längre period. Det är många som vill jobba och vi vill ge möjligheten till så många som möjligt. Om du vill jobba längre kan du söka sommarjobb som inte är i Solna stads regi.

Så mycket får du i lön

Ungdomar som erbjöds sommarjobb genom Solna stad 2023 hade följande timlön:

 • 16 och 17 år: 95 kronor per timme inklusive semesterersättning.
 • 18 år: 100 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Efter ansökan Visa Dölj

Fel i ansökan, kan jag ändra själv?

Du får bara söka en gång under 2024. Däremot kan du under ansökningsperioden 1 februari - 10 mars när som helst ändra och lägga till information i din ansökan.

Vad händer med min ansökan?

När ansökningstiden är slut lottar vi fram vilka ungdomar som ska erbjudas jobb. Om ditt namn lottas fram, matchas du mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden och period som du har valt i ansökan.

När kommer besked?

Du får besked via mejl senast 31 maj om du erbjuds jobb eller inte. Kontrollera att mejladressen är rätt, den som du uppgav i ansökan. Tänk också på att kolla i skräpkorgen.

Svara på erbjudande om jobb!

Om du erbjuds sommarjobb och vill ha det, glöm inte att tacka ja via länken i mejlet.

Varför fick jag inget sommarjobb?

Det är fler som söker sommarjobb än det finns sommarjobbsplatser. För att platserna ska fördelas så rättvist som möjligt använder vi lottning.

Om du erbjuds sommarjobb Visa Dölj

Svara på erbjudande om jobb!

Om du erbjuds sommarjobb och vill ha det, glöm inte att tacka ja via länken i mejlet.

Byta jobb?

Nej, du kan inte byta jobb som du blivit erbjuden. Bara tacka nej om du inte vill ha det jobb du fått. Det är viktigt att du meddelar direkt om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.

Byta period?

Nej, du kan inte byta arbetsveckor om du inte kan jobba under perioden som du önskat och erbjudits, bara tacka nej. Det är viktigt att du meddelar direkt om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.

Utdrag ur belastningsregistret - behövs det?

Ja, om du ska sommarjobba inom förskola, skola, skolbarnomsorg eller med barn som har funktionsvariation så måste du ha ett utdrag. Även om du får ett sommarjobb inom det privata näringslivet kan arbetsgivaren kräva ett utdrag. Det är obligatoriskt. Läs om särskilda regler för arbete med barn och unga i nästa stycke.

Särskilda regler för arbete med barn och unga

Arbetsgivaren är skyldig att göra en så kallad registerkontroll av alla som erbjuds arbete inom förskola, skola och barnomsorg. Det innebär att vi kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

Beställa registerutdrag

Du beställer själv ett registerutdrag hos Polisen. Beställ i god tid. Det kan ta minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Registerutdraget ska du ta med och visa upp för sommarjobbshandläggarna om du blir erbjuden anställning. På Polisens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du beställa blankett för begäran om utdrag.

Till dig som ska sommarjobba Visa Dölj

Grattis till sommarjobbet! Men vad händer nu? Vi har samlat allt du behöver tänka på här under. Där finns även filmer som du kan titta på.

Registrera ditt bankkonto

Detta måste du göra innan du börjar sommarjobba, om du vill ha din lön utbetald på ditt bankkonto. Väljer du att inte registrera ditt konto kommer lönen att betalas ut via en avi. Läs mer i blankett registrera bankkonto.

Registrera bankkonto Pdf, 44 kB, öppnas i nytt fönster.

Tidrapportera ditt sommarjobb

 • Skriv ut tidrapporten och ta med den till ditt sommarjobb.
 • Fyll i dina arbetstider varje dag. Du får jobba 6 timmar /dag exklusive raster måndag - fredag.
 • Det är viktigt att du fyller i tidrapporten med en svart eller blå bläckpenna för att rapporten ska bli godkänd.
 • Sista dagen ber du din handledare att skriva under tidrapporten.

Tidrapport sommarjobb Pdf, 130 kB, öppnas i nytt fönster.

Du ansvar själv för att lämna in tidrapporten!

Lämna tidrapporten till receptionen i Solna stadshus (Solna centrum) eller skicka den till:

Arbetsmarknadsavdelningen, plan 2 Solna stad, 171 86 Solna.

Lämna in tidrapporten senast veckan efter att du avslutat ditt sommarjobb.

Har du inte möjlighet att skriva ut tidrapporten kan du hämta blanketterna i Solna stadshus från och med den 1 juni.

Arbetsgivarintyg

Skriv ut blanketten Arbetsgivarintyg och be din handledare att skriva under sista dagen på ditt sommarjobb. Sedan ska du spara intyget. Det kan du visa upp nästa gång du söker ett jobb. Det kan vara så att företaget har en egen mall och då kan ni använda deras istället.

Arbetsgivarintyg sommarjobb Pdf, 17 kB, öppnas i nytt fönster.

Har du inte möjlighet att skriva ut kan du hämta blanketterna i Solna stadshus från och med den 1 juni.

Information om din lön

Läs igenom informationen noggrant, här får du bland annat information om när du får din lön.

Information från lön Pdf, 27 kB, öppnas i nytt fönster.

Filmer till dig som ska sommarjobba

Film: inför sommarjobbet - tänk på det här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film: på sommarjobbet - tänk på det här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor när du jobbar Visa Dölj

Vilka är mina arbetsuppgifter?

Information om vad du ska arbeta med får du av handledaren på din arbetsplats.

Vem är min handledare?

När du fått besked om att du fått sommarjobb blir du kallad till ett obligatoriskt informationsmöte. Mötet sker antingen i Solna stadshus eller digitalt. På mötet får du information om var du ska arbeta och vem som är din handledare. Är du osäker, ring Solna stads kontaktcenter.

Hur långa arbetsdagar har jag?

Du jobbar sex timmar om dagen samt har obetald lunch. Vissa undantag finns.

Hur fungerar det med lunch och raster?

Du har rätt till en halvtimmes obetald lunchrast utöver de sex timmarna. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Raster ligger utanför arbetstid och är obetalda.

Hur gör jag om jag råkar bli sen till jobbet?

Om du blir försenad ska du kontakta handledaren på din arbetsplats och tala om det. Se till att ha telefonnummer till din handledare med dig.

Hur gör jag om jag blir sjuk?

Kontakta din handledare eller någon på arbetsplatsen innan arbetsdagen har börjat. Är ditt sommarjobb kortare än 14 dagar får du ingen sjuklön.

Vad gör jag om jag inte trivs?

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även mejla till: sommarjobb@solna.se

Föreläsning: Så söker du sommarjobb Visa Dölj

Ta chansen att lära dig mer om hur du skriver ditt CV, hur en intervju går till, vad som är viktigt att veta när du kommer ut i arbetslivet och mycket mer! Du behöver inte anmäla att du kommer.

Du kan välja mellan två tillfällen:

 • Måndag den 19 februari klockan 18.00–18.45
  Plats: Jobbfabriken, Hagalundsgatan 38, Solna.
 • Tisdag den 5 mars klockan 17.00–18.00
  Plats: Solna Stadshus, KS-salen, Solna centrum.

Se även presentationen Tips om att söka sommarjobb Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Ta emot sommarjobbare Visa Dölj

Sommarjobben ger ungdomar inblick i arbetslivet. Ett sommarjobb ger också en meningsfull sysselsättning under lovet och en egen inkomst. Erfarenheten från sommarjobben underlättar för ungdomar att söka och få arbete i framtiden.

För dig som är företagare eller arbetsgivare är det en chans att lära känna potentiella framtida arbetstagare.

Läs mer om att erbjuda sommarjobb i Solna.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad