Svenska för invandrare (sfi)

Sfi är den kommunala vuxenutbildningen i svenska för dig som inte har svenska som modersmål. Solna stad ansvarar för information och antagning till sfi. Hur anmäler du dig till sfi? Vem kan läsa sfi? Här finns information om sfi på svenska.

Elever inom svenska för invandrare, sfi ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer för att minska smittspridningen.

Har du frågor om hur dina studier påverkas är du välkommen att kontakta Solna Vuxenutbildning. Studerar du redan ska du vända dig direkt till din skola där du studerar nu.

Träna svenska på webben

Webbplatsen Hejsvenska är ett digitalt stöd för träning i svenska som andraspråk på sfi-nivå. Det är gratis och kan användas av alla, oavsett studiebakgrund eller datorvana.
Hejsvenska finns tillgänglig på webben och som gratis app att ladda ner till surfplattor och smarta telefoner. Passar dig som vill träna svenska på fritiden. Till webplatsen Hejsvenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sfi ger dig grundläggande utbildning i svenska språket så att du kan kommunicera i vardagsliv, samhällsliv och arbetsliv. All undervisning är kostnadsfri och skolan har de böcker du behöver.

Vem får studera sfi?

 • Kommer du från ett EU/EES-land eller Schweiz utan personnummer eller samordningsnummer får du studera sfi och ska:
  • bo i Solna (ha en adress i Solna)
  • vara minst 16 år
  • du anmäler dig via e-tjänst SFI (EU) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
   I anmälan måste du bifoga
   - passkopia för att visa ditt medborgarskap
   - ett bevis på att du bor i Solna (till exempel kopia av hyresavi)
   Kopiorna sparas i Solna stad enbart för att säkerställa att vi erhållit alla uppgifter som vi behöver för din sfi-anmälan. När din anmälan är behandlad förstörs kopiorna.
 • Kommer du från ett land utanför EU/EES och har uppehållsrätt för arbete eller studier i ett EU-land som inte är Sverige får du studera sfi och ska:
  • bo i Solna (ha en adress i Solna)
  • vara minst 16 år
  • du anmäler dig via e-tjänst SFI (EU) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
   I anmälan måste du bifoga
   - passkopia för att visa ditt medborgarskap
   - ett bevis på att du bor i Solna (till exempel kopia av hyresavi)
   - kopia av beslut om uppehållsrätt. Kopian skickar du till Solna vuxenutbildning eller lämnar i receptionen i Solna stadshus.
   Kopiorna sparas i Solna stad enbart för att säkerställa att vi erhållit alla uppgifter som vi behöver för din sfi-anmälan. När din anmälan är behandlad förstörs kopiorna.


Information om de olika studievägarna på sfi Visa Dölj

Studievägar sfi

Sfi består av tre olika studievägar 1-3 och det finns fyra olika kurser,
A-D. Vilken nivå du ska gå i avgörs utifrån din utbildningsbakgrund och eventuella förkunskaper.

 • Kurs A, B, C, D Studieväg 1.
  För dig som har kort eller inte någon skolgång från ditt hemland.
 • Kurs B, C, D Studieväg 2.
  För dig som har grundskola eller oavslutad gymnasieutbildning.
 • Kurs C, D Studieväg 3.
  För dig med akademisk bakgrund och har engelskakunskaper.

Information om de olika studievägarna och kurserna på Skolverkets webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hitta skola och anmälan Visa Dölj

Det finns flera olika skolor som erbjuder olika tider. Hitta information om tider, plats och skolor på sidan Skolor sfi. Du anmäler dig via ett webformulär. I anmälan ska du välja skola och tid för dina studier. Anmälan till sfi hittar du på webbsidan vux.solna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Efter att du gjort din anmälan får du meddelande från skolan om när du ska börja. Har du frågor om när du kan börja ska du kontakta skolan.

Hjälp med anmälan

Med anledning av coronapandemin finns Vuxenutbildningen tillgänglig endast via telefon och mejl.

Under ordinarie drop-in-tider, kan du ringa till vårt Kontaktcenter på 08-746 10 00 som hjälper dig med anmälan eller att få kontakt med vuxenutbildningen.

När du har anmält dig Visa Dölj

Du som bor i Solna

När du har anmält dig blir du kontaktad av den skola som du har valt. Inom tre till fyra veckor får du meddelande via e-post eller sms om vilken dag och vilken tid du ska börja på sfi. Alla skolor tar emot nya elever minst var 14:e dag utom under sommaren.

Du som inte bor i Solna

Om du vill studera via Solna måste du själv kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är din hemkommun som godkänner eller avslår din ansökan. Läs mer på sidan Information inför dina studier/Studera i annan kommun.

Hur lång är utbildningen?

Kurstiden varierar och beror på utbildningsbakgrund, förkunskaper och planerad studieväg. Du kan välja mellan att studera på dagtid, kvällstid, lördagar, söndagar eller på distans.

Byta tid eller skola

Vill du byta studietid? Prata med din skola.
Vill du byta skola under pågående studier? Prata med den skola där du studerar just nu och meddela att du vill sluta. Du måste sedan välja en ny skola och anmäla dig på nytt. Till sfi-anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återanmälan

Om du har gjort avbrott från dina sfi-studier i Solna kommun och vill fortsätta ska du anmäla dig igen till din gamla skola. Har du varit borta längre än tio månader måste du göra en ny anmälan hos Solna Vuxenutbildning. Till sfi-anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sfi under sommaren

Det finns inget sommarlov på sfi utan undervisningen pågår hela sommaren. Om du planerar att vara ledig fyller du i en ledighetsansökan som finns på din skola.

Får jag betyg eller intyg?

Betyg ska sättas på varje avslutad kurs. Betygsskalan har fem godkända steg A, B, C, D och E, och ett underkänt steg F. Du kan också få ett intyg. Läs om betyg och hur du kan beställa ditt betyg.

Prövning i sfi

Du som är bosatt i landet och vill ha betyg i svenska för invandrare (sfi) har möjlighet att göra en prövning av kurs B, C eller D. Detta gäller även om du tidigare har fått betyg på kursen.
Läs om hur du kan göra en prövning.

Studiemedel/CSN

Du som studerar svenska för invandrare (sfi) har inte rätt att söka studiemedel från CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Läs mer om CSN på CSNs webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du studerar sfi och samtidigt tar emot a-kasseersättning gäller särskilda regler.Läs mer på Arbetsförmedlingens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Studera sfi i annan kommun Visa Dölj


Svenska för yrkesutbildade eller akademiker (sfx) Visa Dölj

Du som har en yrkesutbildning eller en akademisk utbildning från ditt hemland kan studera sfi med fokus mot ditt yrke eller eget företag. Information om utbildningarna och hur du ansöker finns på webbsida Svenska för yrkesutbildade i Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som bor i Solna ska lämna din ansökan till Solna Vuxenutbildning även om utbildningen finns i en annan kommun.

Svenska (sfi) i kombination med yrkeskurser Visa Dölj

Du kan studera till ett yrke samtidigt som du studerar sfi.
Du studerar yrkeskurser på gymnasienivå och det ingår arbetsplatsförlagt lärande (yrkespraktik).

Sök yrkeskurser i kurskatalogen

Gör din ansökan via kurskatalogen. För att hitta yrkesutbildningar i kombination med sfi, var noga med att skriva in SFI i sökrutan.
På den här webbsidan gör du din ansökan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakta oss

Senast uppdaterad