Simning

På Solna Gymnasium kan simning bli en naturlig del av din skolgång, ambitionen är att du ska kunna satsa helhjärtat både på din idrott och dina studier. Träningen utgår ifrån dina förutsättningar, för att du ska kunna utvecklas maximalt. NIU-utbildningen är certifierad av Svenska Simförbundet, med målsättning att kunna ge dig så bra förutsättningar som möjligt för fortsatt simning på elitnivå under lång tid.

Ansökningsperioden för nationell idrottsutbildning för läsåret 2025-26
öppnar söndag 1 september.

Om träningen

Träningen som bedrivs inom ramen för NIU simning syftar till att komplettera det program som simmaren har i sin ordinarie förening. Detta genom att arbeta med att öka den aeroba förmågan samt att utveckla specifika detaljer som utvecklar simmarna. Stor vikt läggs också vid att anpassa träningarna på ett sätt som gör att individens behov tillgodoses i förhållande till sina specialdistanser. Simmarna får också redskap för att i framtiden kunna ta ansvar för sin egen utveckling och på så sätt kunna fortsätta utvecklas efter gymnasietiden.

Träningen bedrivs i Solna simhall, samt Huvudstabadet inför sommaren, tre förmiddagar per vecka: måndag, tisdag och torsdag.

Solna gymnasium har lång erfarenhet av att möjliggöra för elever att kombinera träning och tävling med studier, vilket ger dig en trygg miljö att utvecklas i.

NIU-träningen är ett komplement till din ordinarie träning. Du tränar och tävlar som vanligt med din hemmaförening och vi har kontinuerlig kontakt med din klubbtränare.

Om instruktörerna

Du kommer att få stöd av välutbildade tränare och lärare som hjälper dig att planera och följa upp både dina studier och din idrott.

Tränare i specialidrott simning är Alexander Almeida Sundell och Helena Bengtsson. Alexander är utbildad inom Sport Science med inriktning Sport Management och licensierad junior/senior tränare via Svenska Simförbundet. Parallellt med NIU jobbar han som elitutvecklare i SS04. 

Helena är utbildad personalvetare och licensierad junior/senior tränare via Svenska Simförbundet. Hon arbetar övrig tid för Svenska Simförbundet kring utbildningsfrågor samt är tränare för Spårvägens Sims SM/JSM grupp.

NIU-träningarna kommer även kompletteras med ytterligare instruktörer från NIU-elevernas hemmaföreningar, dessutom med fysexperter som bland annat kommer att finnas tillgängliga på gymmet i Vasalundshallen för simmarna.

För frågor och funderingar kontakta Alexander alexander.almeida-sundell@solna.se eller Helena helena.bengtsson@solna.se 

Helena Bengtsson

Alexander Almeida Sundell

Alexander Almeida Sundell

Om antagningsprocessen

Ansökningsperioden är nu stängd.

Om NIU

På Solna gymnasium erbjuds flera idrotter inom ramen för NIU, Nationell idrottsutbildning. För att få bedriva NIU krävs ett godkännande från respektive specialidrottsförbund.

Vi på Solna gymnasium är stolta över vår idrottsprofil och har en professionell och väletablerad utbildning för idrottare. Genom vårt NIU-program får eleverna fantastiska möjligheter att utvecklas både akademiskt och inom sin idrott.

Alla våra NIU-elever har tillgång till resurser såsom idrottspsykologisk rådgivning, prehab och rehabiliteringsteam, kostrådgivning samt individuell studievägledning.

Kontakta oss

Ansvarig tränare NIU simning

Helena Bengtsson

Senast uppdaterad