Fäktning

På Solna gymnasium erbjuds flera idrotter inom ramen för NIU, Nationell idrottsutbildning. För att få bedriva NIU krävs ett godkännande från respektive specialidrottsförbund.

Ansökningsperioden för nationell idrottsutbildning för läsåret 2025-26
öppnar söndag 1 september.

Vi på Solna gymnasium är stolta över vår idrottsprofil och har en professionell och väletablerad utbildning för idrottare. Genom vårt NIU-program får eleverna fantastiska möjligheter att utvecklas både akademiskt och inom sin idrott.

Alla våra NIU-elever har tillgång till resurser såsom idrottspsykologisk rådgivning, prehab och rehabiliteringsteam, kostrådgivning samt individuell studievägledning.

Om antagningsprocessen

Ansökningsperioden är nu stängd.

Om träningen

På Solna gymnasium är fäktning en naturlig del av din skolgång, vilket innebär att du kan satsa helhjärtat på både dina studier och din idrott.

Träningen sker på förmiddagen, kl. 09.45-11.45, tre pass i veckan och har ett individuellt fokus för att förbereda dig för den nationella elitnivån. Fäktning utgör 400 poäng av 2500 poäng totalt. Vi satsar mycket på teknik, snabbhet, explosivitet och styrka. Du får möjlighet att utveckla din fäktning på ett unikt sätt.

Vi tränar i Vasalundshallen där vi har tillgång till kompletta fäktpister samt brett utbud av andra redskap för att bedriva bra träningar med fokus på styrka och kondition. Träningsplaneringen är anpassad till tävlingskalender samt individuella mål för alla våra elever. Vi försöker göra vårt bästa för att komplettera elevernas klubbträningar och har ständig kontakt med klubbtränarna.

Vi har möjlighet att erbjuda sex (6) platser per läsår. NIU Fäktning på Solna gymnasium riktar sig till elever som har höga ambitioner med sin fäktning och är villiga att satsa hårt på både träning och skola.

Som elev får du stöd av både utbildade tränare och lärare som planerar och följer upp dina studier och din idrottskarriär tillsammans med dig.

Vi vet att du som idrottare behöver näringsrik lunch därför finns det dagligen tre rätter att välja på samt en salladsbuffé.

Om instruktörerna

Ansvarig tränare Tomasz Goral

Tomasz är diplomerad fäkttränare i alla vapen, samt utbildad fystränare. Tomasz har varit tränare i Ängby FK samt tränare och en av grundarna till En Garde Fäktförening. Våra elever tillhör svensk elit i alla åldersklasser. Tomasz började som aktiv att träna 1992 och var med i både junior- och seniorlandslag i Polen. Bland hans egna idrottsmeriter finns flera medaljer på Polska Mästerskapen samt deltagande på ett flertal Världscuptävlingar och även VM. Han är även Internationell fäktdomare med domaruppdrag på EM och VM.

Tomasz fäktares meritlista:

Över 220 individuella medaljer i alla vapen på USM, JSM och SM, samt över 90 individuella starter på Kadett-VM och EM. Bland de mest meriterande elever som Tomasz jobbade i klubben kan nämnas: Filip Hedenskog, Oskar Weinberger, Harriet Runquist och Vincent Mindelöf. Bland mest framgångsrika NIU-elever kan vi nämna: Jonathan Svensson, Vincent Mindelöf och Nils Uniyal.

Tomasz Goral

Kontakta oss

Ansvarig NIU Fäktning

Tomasz Goral

Senast uppdaterad