El- och energi­programmet

El- och energiprogrammet på Solna gymnasium erbjuder inriktningarna dator- och kommunikationsteknik samt elteknik.

Utbildningen håller hög kvalité och skapar goda förutsättningar att få arbete efter avslutade studier. Vi förbereder även våra elever för vidare studier på högskola och universitet genom att kurser som ger grundläggande behörighet ingår i det ordinarie kursutbudet.

Inriktningen går inte att kombinera med nationell idrottsutbildning (NIU).

Inriktningen elteknik

Inriktningen elteknik ger dig kunskaper i att installera, underhålla och felsöka, reparera olika typer av elanläggningar, exempelvis belysnings och elmotor-anläggningar och även larm samt antenn och datanät.

Utbildningen kan leda till yrken som elektriker/tekniker inom såväl installation- och kommunikationsnätbranschen. Andra möjliga yrken är till exempel hisstekniker och distributionselektriker, samt larmtekniker.

Inriktningen går inte att kombinera med nationell idrottsutbildning (NIU).

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik vänder sig till dig som siktar på ett arbete som it-tekniker eller vill läsa vidare inom området datorteknik.

Utbildningen ger dig goda kunskaper om hur datorer, nätverk och applikationer är uppbyggda. Du får bland annat lära dig om datorns hårdvara, hur datorer kommunicerar i nätverk och hur du skapar egna applikationer med hjälp av olika programmeringsspråk. Dessutom får du kunskaper om operativsystem, webbutveckling, installation och underhåll av datornätverk samt grundläggande elektronik.

Utbildningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare och supporttekniker.

Inriktningen går inte att kombinera med nationell idrottsutbildning (NIU).

Intervju med Alfred, EL3

Varför går du Elprogrammet?

Det passar mina intressen , det är både teoretiskt och praktiskt och jag kan välja om jag vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter skolan.

Vad är speciellt med Solna gymnasium?

Lärarna är kunniga i sina ämnen, bra skolmiljö där det är ordning.

Vad händer på ditt program?

Vi blandar mycket praktik och teori, vi har varsitt arbetsbås där vi övar på kopplingar och installationer. Vi använder oss av CAD program där vi får göra våra egna ritningar.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag ska börja arbeta efter jag är klar med skolan, jag har läst utökat program och kommer om några år studera för att utveckla mina kunskaper.

Har du några tips till en blivande elev?

Du behöver vara medveten om att det är en del teori och du behöver vara praktiskt lagd och noggrann.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad