Ekonomi­programmet - inriktning juridik

Inriktning juridik ger dig kunskaper om lagar, rättegångar och det juridiska systemet. Engagerade lärare undervisar om regler för både privatpersoner, företag och organisationer.

Vi har genomgångar och arbetar med olika skriftliga och muntliga uppgifter. I kurserna i Juridik lär vi oss om äktenskap, brott och straff, avtal för företag, miljörätt, internationell rätt och EU.

Vi arbetar verklighetsbaserat med lagboken och riktiga rättsfall. Du skriver testamenten och affärsbrev. Du får diskutera rättvisa och moral. Språket är ett viktigt verktyg.

Skolan bjuder in familjeadvokater, fastighetsmäklare och åklagare till klassrummet. Vi besöker tingsrätten och en advokatbyrå. I Kriminologi lär vi oss om orsaker till brott, följer samhällsdebatten och får besök av en kriminalreporter.

Vi har rättegångsspel och du får vara advokat eller vittne. I årskurs 3 tävlar vi i Skol-SM i Juridik mot skolor från hela Sverige. Solna gymnasiums elever har vunnit tävlingen tre gånger.

I Företagsekonomi lär du dig om företagsidéer, bokföring och marknadsföring. I Internationell ekonomi studerar vi världsekonomin, handel och internationellt samarbete.

Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande och efter gymnasiet kan du läsa vidare till jurist, ekonom, socionom eller välja en annan samhällsvetenskaplig utbildning.

Sofia i JU3

Varför går du på på Juridikprogrammet?

Jag valde Inriktning Juridik eftersom det är spännande med rättegångar. Juridikprogrammet är en bred utbildning som ger en bra grund om man vill studera till ett yrke inom rättsväsendet men förstås också till många andra utbildningar

Vad är speciellt med Solna gymnasium?

Det är lätt att lära känna nya människor på Solna gymnasium, även på andra program än det egna. Skolan har en bra stämning och den stora ljushallen är öppen och inbjudande och man trivs lätt. Lärarna på skolan är bra och vill hjälpa en att lyckas med sina studier.

Vad händer på ditt program?

Vi hade prov på brott och straff. Sedan fick vi besöka en advokatbyrå och ha en rättegång i klassrummet om en sommarstuga med många fel där vi fick vara advokater, parter och vittnen. Nu läser vi om avtal och köp med genomgångar med vår lärare och uppgifter.

Vilka är dina framtidsplaner?

Efter gymnasiet vill jag läsa juridik och använda mina kunskaper till att hjälpa människor. Man kan jobba med familjerätt eller med brottsoffer. Men jag kan också se mig själv som en åklagare, men vi får se var jag hamnar.

Har du något tips till en blivande elev på Solna gymnasium?

Jag har hittat många vänner både i min klass och i andra, även om jag är lite blyg. Så mitt tips är att våga prata med nya människor när man börjar på skolan.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad