Ekonomi­programmet - inriktning juridik

Den juridiska inriktningen ger eleverna kunskap om det svenska rättssystemet och om de lagar och regler som styr eller påverkar företag, organisationer och privatliv.

För dig som vill få:

  • Kunskap om det svenska rättssystemet och de lagar och regler som styr eller påverkar företag, organisationer och privatliv
  • Kunskap om grunderna för internationella sammanslutningar och avtal
  • Kunskap om hur människor tänker, känner och handlar. Du utvecklar en förståelse för dagens samhällsliv samt stimuleras till att verka för ett rättssystem som värnar om alla människors lika värde

Undervisningen sker på ett traditionellt sätt där katederundervisning blandas med grupparbeten där du får lösa olika juridiska problem och konflikter. Vi sätter upp rättegångsspel där du får chansen att agera i olika roller.

Du får lära dig hur man upprättar olika juridiska dokument som testamente, samboavtal, äktenskapsförord, fullmakt och olika typer av avtal. Du kommer också lära dig att använda juridiska begrepp.

Studiebesök

  • Rättegångar på Solna tingsrätt och Stockholms tingsrätt
  • Besök av polis specialiserad på kriminalteknik
  • Möte med affärsjurister på advokatfirman Mannheimer Swartling
  • Möte med åklagare och domare

Intervju med Elena, Ju1

Varför går du på på Juridikprogrammet?

Jag gillade mysterieböcker och har sett filmer om rättegångar. Jag vill också jobba med människor och hjälpa andra. Då är juridik, kriminologi och psykologi en bra grund.

Vad är speciellt med Solna gymnasium?

Solna gymnasium är en stor och öppen skola med bra gemenskap. Lärarna är trevliga och lär ut bra. Det är studiero på lektionerna. Skolan har också ett bra läge mitt i gamla Solna.

Vad händer på ditt program?

Just nu känns det som om det inte händer så mycket. Det beror på att vi har börjat på nya moment i de flesta kurser. Men man får inte slappa till, för om några veckor blir det prov och inlämningar.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill plugga vidare på universitet. Jag tror att det skulle passa mig att jobba med företag, ekonomi och juridik, allra helst med olika internationella kontakter.

Har du något tips till en blivande elev på Solna gymnasium?

Våga ta kontakt. Första dagen var jag blyg, men det var alla förstås. Sedan tog jag mod till mig, och nu känner jag många människor i hela skolan.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad