Om Nationell idrotts­utbildning (NIU)

På Solna gymnasium kan du kombinera en elitsatsning på din idrott med ett nationellt gymnasieprogram. Ansökan till Nationell idrottsutbildning (NIU) på Solna gymnasium öppnar under hösten och sista ansökningsdag är 1 december 2021.

Ansökan görs via ansökningsformulär under respektive idrottsflik på webbplatsen senast 1 december 2021.

Alla ansökningar behandlas och eleven kallas till tryouts/provträningar under december/januari. Besked om NIU-plats meddelas senast första veckan i februari 2022. Alla besked kommuniceras via den mejladress som uppgivits i ansökningsformuläret.

Nationell idrottsutbildning (NIU)

Nationell idrottsutbildning vänder sig till elever som vill kombinera sina studier med elitidrott. Ett nära samarbete mellan skola, förening och hem skapar de bästa förutsättningarna för att kombinera skola och idrott.

Träningen sker på förmiddagen, kl. 10.00-11.30, tre pass i veckan. 400 poäng av totalt 2500 ägnas åt specialidrott i utbildningen. Vid sidan av träningen får du utbildning i näringsfysiologi, idrottspsykologi och andra viktiga områden för dig som elitidrottare.

Du får stöd av både utbildade instruktörer och lärare som planerar och följer upp både din idrottskarriär och dina studier tillsammans med dig. På Solna gymnasium får du näringsrika luncher, varje dag serveras det tre rätter att välja på samt en salladsbuffé.

Öppet hus 2021

Den 25 oktober 2021 klockan 17.00 till 19.00 har vi öppet hus på Nationell idrottsutbildning. Välkommen!

Ansök till NIU senast 1 december

Ansökningsprocessen är uppdelad i två olika delar. Du ansöker dels till Nationell idrottsutbildning (NIU), se under flikarna för respektive idrott, och dels till programmen på Solna gymnasium. Du måste antas både till NIU och till programmet du sökt. Antagning till programmen sker via Gymnasieantagningen utifrån ditt grundskolebetyg.

Alla NIU-platser som är kopplande till Solna gymnasium är även kopplade till de program som Solna erbjuder, så eleverna måste välja antingen båda eller inget. Om en elev väljer en annan skola, så har eleven ingen NIU-plats heller och har därmed lämnat sin NIU-plats till nästa elev.

Elever som är idrottsligt antagna till Nationell idrottsutbildning (NIU) kan välja mellan samtliga nationella program på Solna gymnasium. Eleverna söker till programmen via Gymnasieantagningen och antagningen sker utifrån ditt grundskolebetyg på samma villkor som alla andra sökande.

Om idrottsskador och idrottspsykologisk rådgivning

Solna gymnasium samarbetar med Idrottskliniken Rehab Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när det gäller idrottsskadebehandling och rehabilitering samt erbjuder idrottspsykologisk rådgivning på skolan.

Idrottsskador

Vid skada ansvarar lärare i specialidrott för första kontakt med Idrottskliniken Rehab. Våra NIU-elever erbjuds därefter tid till sjukgymnast inom 1-2 dagar. Vid behov fortsätter behandlingen eller så får eleven hjälp med remittering till läkare, röntgen och så vidare. Rehabträningen förläggs till samma tider som NIU-träningen för att inga andra lektioner ska drabbas. Varje idrott har en egen kontaktperson på Idrottskliniken Rehab. Kontaktpersonen ansvarar för information och kommunikation med respektive lärare i specialidrott.

Idrottskliniken Rehab är Solnas största idrottsskademottagning med 13 sjukgymnaster och 1 ortopedläkare. Kliniken är belägen bredvid Friends Arena.

Idrottpsykologisk rådgivning

Mikael Wallsbeck arbetar som idrottspsykologisk rådgivare för elever som läser Nationell idrottsutbildning (NIU) på Solna gymnasium.

Mikael Wallsbeck har en European Master i idrottspsykologi från Högskolan i Halmstad samt en steg 1 utbildning i kognitiv beteendeterapi (KBT) med inriktning idrott. Idag arbetar han deltid på Bosön Idrottsfolkhögskola, där han undervisar i idrottspsykologi. Resterande tid arbetar han praktiskt med grupper och individer bland annat landslaget i Parapingis och karate.

Kontakta oss

Senast uppdaterad