Sadelmakare Öbergs hus

Hall med kläder i äldre stil

Välkommen hem till familjen Öberg på Furugatan 3. Här i två rum och kök bodde Elin och sadelmakare Carl med sina fem barn och Elins bror. Öbergs hade det ovanligt gott ställt jämfört med många familjer i Hagalund på 1920-talet.

Museilägenheten Öbergs hus ligger på andra våningen i gårdshuset på Furugatan 3 och ställdes i ordning i mitten av 1980-talet med hjälp av barnen Fritz och Sixten som berättade om husets historia för kommunantikvarie Alice Günther. De lär ha blivit mycket nöjda med resultatet - hemkänslan var den rätta! Så här såg det ut tidigt 1920-tal!

Bland kläderna i hallen syns särskilt de små utslitna barnskorna. Alla barn ärvde kläder av varandra tills de var så utslitna att de inte gick att använda mer. Utslitna kläder kunde sys om - men till slut blev de trasor och underlag till trasmattorna på golvet. I dem kan man säkert hitta sommarklänningar, arbetsskjortor och gamla kalsonger!

Familjen var en av de första i Hagalund som hade telefon. När ett arbetssamtal kom slog man med en käpp i golvet för att sadelmakaren skulle komma upp från verkstaden.

Det finns också en trattgrammofon i lägenheten som vevas igång för att påminna om hur familjen ibland ställde undan alla möbler och mattor för att kunna dansa tillsammans. Jazz och charleston var på högsta mode!

Idag visas museilägenheten för bokade grupper och skolor. I samband med kvartersfester och övriga evenemang på gården är museilägenheten öppen med fritt inträde för allmänheten.

Museilägenheten hyrs även ut för tv- och filminspelningar. Till exempel spelades vissa scener ur tv-serien Fröken Frimans krig in här på plats.

Intresserad av en visning? Skicka en intresseanmälan till museum@solna.se.Kontakta oss

Senast uppdaterad