Grannhusen i kvarteret

blå blomma i trädgård, rött hus

Foto: Maria Thiessen

I kvarteret finns byggnader med snickarglädje, lummiga träd och blommande koloniträdgårdar. Ett populärt promenadstråk där kontrasterna mellan olika tidsepoker möts på ett spännande sätt.

Färghandlarhuset, Hagalundsgatan 50

I den gulmålade trävillan som vetter ut mot Hagalundsgatan fanns länge en välbesökt speceriaffär, som sedan fram till 1970-talet var en färghandel - därav namnet som finns bevarat på fasaden.

Huset ägs av Solna stad och här finns idag en bostadslägenhet samt fem konstnärsateljéer. Ateljéerna hyrs ut till professionellt verksamma konstnärer som är folkbokförda i Solna.

För närvarande finns inga lediga ateljéplatser. Om du är yrkesverksam konstnär och bor i Solna är du välkommen att skicka en intresseanmälan med ditt cv till museum@solna.se. Förmedling av konstnärsateljéer hanteras av förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid.

Villa Odin, Spetsgatan 4

Det rödmålade huset byggdes 1912 av makarna August och Mathilda Johansson som var blomsterkransbindare, ett yrke som sedan gick i arv i fem generationer. Här bodde även den internationelle proffsboxaren Harry Persson, känd som ”Hagalundsgrabben”. Namnet Odin är hämtat från den fornnordiska mytologin.

Idag bidrar ett flertal föreningar och lokala kulturaktörer såsom Hagalunds bigård, Friluftsfrämjandet, Hagalunds koloniträdgårdsförening, Olle Olsson Hagalunds Vänner samt fristående hantverkare och konstnärer med aktiviteter i huset. Solna kulturskola erbjuder även musikundervisning i huset i gitarr och bleckblås.

Kontakta museum@solna.se om du är lokalt verksam kulturaktör eller förening med intresse att utveckla skapande aktiviteter i kvarteret. Under 2024 kommer Villa Odin att bli tillgängligt för fler. Läs mer > Länk till annan webbplats.

Hagalunds vattentorn, Furugatan

Vattentornet är ett bra landmärke att ta sikte på när du ska hitta till kvarteret från Solna centrum! Vattentornets åttkantiga fasad i mörkbrunt Helsingborgstegel har små fönster och mönstermurningar som är inspirerade av medeltida arkitektur. Att hämta inspiration från historien var typiskt för den nationalromantiska stilen som präglade flera av tidens offentliga byggnader. Vattentornet invigdes 1912 och hade plats för 250 000 liter vatten. Det försörjde både Hagalund och Huvudsta tills det togs ur bruk på 1930-talet. Tornet ritades av arkitekterna Ivar Tengbom och Ernst Torulf och vattenbyggnadsingenjör Helge Torulf. 

Idag har föreningen Jolandas vänner Länk till annan webbplats. kurser och träffar i tornet. Det finns även en konstnärsateljé som hyrs av föreningen.

Utsikts över hus, träd i höstfärger

Foto: Maria Thiessen

Kontakta oss

Senast uppdaterad