Bildarkivet

Svart och vitt fotografi, torg med två personer, telefonkiosk

Hagalunds torg, 1950-tal. Foto: Gösta Ask

I Solna stads digitala bildarkiv finns ca 14 000 fotografier. Bilderna skildrar Solna ur ett kulturhistoriskt perspektiv från 1800-talets slut och fram till 2020-talet.

I bildarkivet finns många bilder som berättar om stadsdelen Hagalunds historia och Olle Olssons uppväxt och karriär. Sök gärna på egen hand, det är enkelt att leta efter till exempel en specifik gata eller skola Till Bildarkivet > Länk till annan webbplats.

Ett urval av arkivbilderna från Hagalund presenteras i särskilda bildspel som är enkla filmer du kan se direkt i din mobil eller på datorn. Du hittar till bildspelen med nedan länkar:

Hagalunds upptäckt

Fotoberättelsen ”Hagalunds upptäckt – bilderbok för en snäll gosse”, fick Olle Olsson i 40-årspresent av sina vänner med fotografen Gösta Ask i spetsen. Fotografierna visar ett Hagalund som ännu inte skuggades av rivningshot, avfolkning och förfall. Året var 1944. Bildspelet är ca 12 minuter, berättarröst: Rickard Oxfält.
Till bildspelet > Länk till annan webbplats.

Olle Olssons Hagalund

I detta bildspel visas folkliv och vackra miljöer från Hagalund under tiden då Olle Olsson växte upp. Bildspelet är ca 5 minuter, utan ljud. Till bildspelet > Länk till annan webbplats.

Heja Hagalund!

Föreningen Hagalunds IS grundades redan 1906 och finns fortfarande kvar. I det här bildspelet har vi samlat en del fotografier som beskriver klubbens 1940-tal då fotboll blivit den dominerande sporten. Bildspelet är ca 3 minuter, med bakgrundsmusik.
Till bildspelet > Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Senast uppdaterad