Boendestöd för personer med psykisk funktionsnedsättning

Boendestöd är en psykosocial, pedagogisk och praktisk insats för dig som har en psykisk funktionsnedsättning eller någon av diagnoserna ADHD och ADD. Boendestöd är en kostnadsfri insats som du ansöker om hos Vuxenenheten.

Vad är boendestöd?

Målet med boendestöd är att stärka dina egna förmågor och öka dina möjligheter till gemenskap och delaktighet i samhället. I Solna stad kallar vi de som jobbar med boendestöd för stödpedagoger. Stödpedagogerna är socionomer, beteendevetare, arbetsterapeuter eller pedagoger.

Boendestödet anpassas efter dina behov och är kostnadsfritt.

Så går boendestöd till

Stödpedagogen kommer hem till dig och stöttar dig utifrån dina behov. Du kan även få stöd genom videosamtal eller telefonsamtal.

Exempel på boendestöd:

• Stöd att få ordning på din post och viktiga papper.
• Stöd med rutiner och struktur för vardagliga sysslor som städning, tvätt, handling, matlagning med mera.
• Stöd att komma igång med promenader, träning eller fritidsaktiviteter.
• Stöd för att komma i gång med sysselsättning i vardagen.
• Stöd i att passa tider och komma i väg till aktiviteter.
• Stöd i kontakt med myndigheter och sjukvård.
• Stöd i att använda kognitiva hjälpmedel för planering, passa tider och minne, till exempel veckoscheman, att-göra-listor, appar med mera.
• Stöd via videosamtal eller telefon.

Så hjälpte boendestöd mig Visa Dölj

”Boendestödet har räddat livet på mig! Jag är ett levande bevis på att det går att vända en hopplös situation. Jag var nära att ge upp men stödpedagogen såg mig – den jag egentligen är och peppade mig att orka, lite i taget. Jag gick från att vara levande död till att idag vara fullt ut levande, som jag var tidigare.”

”Boendestödet betydde allt för mig när jag behövde det. Nu har jag ordning och reda på mina papper och ett system för räkningar. Jag fick hjälp att ta tag i allt, hitta försäkringar och ringa samtal till myndigheter. Utan stödet hade jag inte varit där jag är idag.”

”Boendestödjaren fick mig att ta tag i alla grejer som jag skjutit upp och inte orkat prata om. Det går inte att ha tusen saker i skallen som ska lösas samtidigt. Boendestödjaren hjälpte mig att se var jag skulle börja. Sedan fick jag beta av några saker varje vecka.”

”Boendestödet hjälper mig fortfarande, även efter att det är avslutat. Bara att veta att stödet finns att få. Jag brukar tänka: vad skulle boendestödjaren säga? och så gör jag så! Jag ger små uppgifter till mig själv.”

Ansöka om boendestöd

Om du vill ansöka eller veta mer om boendestöd, kontakta Vuxenenhetens mottagning på telefonnummer: 08-746 11 78.

Om du redan har kontakt med en socialsekreterare på Vuxenenheten kan du vända dig direkt till hen. Om boendestöd bedöms vara en passande insats för dig får du träffa en socialsekreterare för utredning av dina behov.

Läs mer om stöd du kan få vid psykisk funktionsnedsättning.

 

Kontakta oss

Vuxenenhetens mottagning

Telefontid måndag-fredag 9.00-16.00. Lunchstängt 12.00-13.00.

Englundavägen 13, 2 tr (Solna Business Park)

08-746 11 78

Senast uppdaterad