Familjehem

Ett familjehem tar emot ett barn, ungdom eller syskon som av olika anledningar inte kan bo hemma.

Det finns många barn med trassliga hemförhållanden, som under en kortare eller längre tid behöver bo i ett familjehem. De är alla olika men gemensamt för barnen är att de saknar stöd och omsorg från sina föräldrar och ett fungerande hem. Skälen till detta kan variera. Det kan bero på sjukdom, missbruk eller andra personliga problem. Men oavsett vad det handlar om kan barnet inte bo hemma.

Krav för att vara familjehem

Att vara familjehem är att vara förälder till någon annans barn. Precis som andra mammor och pappor är det du som står för den dagliga omvårdnaden men ansvaret delar du med barnets biologiska föräldrar och socialtjänsten. Det finns inga krav på att ni har någon speciell utbildning. Det som är viktigast är att ni har tid, omsorg och en stor samarbetsförmåga.

Mål att tillgodose barnets behov

Tillsammans med socialtjänsten och barnets föräldrar bildar ni ett team kring barnet där det gemensamma målet är att barnet eller ungdomens behov ska tillgodoses.

En viktig uppgift för familjehemsföräldrarna är att stödja barnets relation till sin biologiska familj. För barnet är det oerhört viktigt att kontakten med ursprungsfamiljen kan upprätthållas och ibland kan denna kontakt vara avgörande för om det går bra.

Bli familjehem

Solna stad samarbetar om rekrytering av familjehem tillsammans med andra nordvästkommuner. Denna verksamhet kallas Familjepoolen. För mer information och intresseanmälan, besök Familjepoolens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad