Muséer och kultur­historiska ­miljöer

Solnas muséer ligger i histo­riska miljöer och är en del av ett levande kultur­arv. Flera av dessa finns i Kungliga national­stads­parken.

Solnas kulturhistoriska platser är till stor del levande miljöer som är öppna för allmänheten. Flera av dem erbjuder guidade visningar.

Ta en läro­rik promenad eller cykel­tur

Du kan lära dig mycket om Solnas natur och kulturhistoria samtidigt som du går eller cyklar. Informationsskyltar finns på flera platser och längs vissa promenadvägar. Det finns också ljudguider som du använder med din mobiltelefon. Läs mer på sidan Promenadvägar och guider.

Hagaparken är en del av Kungliga nationalstadsparken. Här hittar du bland annat Haga Parkmuseum, Fjärilshuset, Gustaf III:s paviljong, Haga slottsruin, Ekotemplet och Koppartälten.

Läs mer om Hagaparkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ulriksdals slott är beläget i Kungliga nationalstadsparken och uppfördes på 1600-talet.

Guidade visningar anordnas på slottsområdet som innehåller flera intressanta besöksmål, bland annat Orangerimuséet, Slottsteatern Confidencenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Ulriksdals slottskapell.

Läs mer om Ulriksdals slott på kunga­husets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flera byggnader bevarades när det gamla Hagalund moderniserades. De är centrerade kring kvarteret Odin vid Hagalundsgatan. Förutom Olle Olsson Hagalunds hem finns här Sadelmakare Öbergs hus, Villa Odin och den gamla färgaffären där det idag finns ateljéer.

Läs mer på Olle Olsson Hagalund­muséets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Karlberg är ett välbevarat slott med byggnader från 1600-talet och 1700-talet, vackert beläget vid Karlbergssjön, där Solna gränsar till Stockholm.

Läs mer om Karlbergs slott på Länsmuséets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solna kyrka är en av Stockholms få rundkyrkor och byggdes sannolikt på 1180-talet. Kyrkan ligger inom Norra begravnings­platsens område.

Läs mer om Solna kyrka på Svenska kyrkans webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer på Norra begravnings­platsens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Överjärva gård är ett stadsekologiskt centrum i kulturhistorisk miljö som är bebodd sedan 400-talet. Idag finns här café, naturskola, hantverksbodar och ett museum över statartiden.

Läs mer på Överjärva gårds webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hufvudsta gård

Hufvudsta gård och gamla slott är idag restaurang och konferens­anläggning, men med anor från 1600-talet som bland annat inbegriper konspirationen mot Gustav III.

Läs mer på Hufvudsta gårds webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solnaskutan Constantia

Constantia är ett segelfartyg i trä som byggdes år 1908 och fortfarande är i drift. Constantia genomför flera seglingar per år, både i tävlingar och i utbildningssyfte. Fartyget ägs av Stiftelsen Solnaskutan och bedriver sin verksamhet genom Föreningen Constantia.

Läs mer på Solnaskutan Constantias webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pampas Marina

En komplett marina i vacker miljö och hamnrestaurang.

Läs mer på Pampas Marinas webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Augustendals 4H-gård

En verksamhet med levande djur och café där barn och ungdomar lär sig att ta hand om djuren på ett lärorikt och roligt sätt.

Läs mer på Augustendal 4H:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solna hembygds­museum

Solna hembygdsförening driver Solna hembygdsmuseum i Charlottenburgs gård där de har möten, ordnar utställningar med mera. Föreningen sprider, förvaltar och sprider kännedom om allt som rör hembygdens historia, nutid och framtid.

Läs mer på Solna hembygds­förenings webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här producerades en stor del av svensk film under första delen av 1900-talet. I Filmstaden ryms idag en bio, café och restaurang. Läs mer på Filmstadens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad