Europaparlamentsvalet 2024

Söndag 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. I valet röstar du för vilka som ska fylla de 21 svenska platserna i Europaparlamentet.

Fotograf: Kentaroo Tryman

I Europaparlamentsvalet väljer EU:s medborgare sina representanter till Europaparlamentet. Europaparlamentet består av drygt 700 ledamöter från alla länder som är med i EU. Hur många ledamöter som representerar ett visst land beror på landets storlek. Desto större landet är, desto fler ledamöter från det landet får plats i parlamentet. Sverige har 21 platser i Europaparlamentet.

Varje land som är medlem i EU håller i ett eget val för att välja sina representanter. Alla länder har sitt nästa val under något av datumen
6-9 juni 2024. I Sverige är det valdag på söndagen den 9 juni.

På Valmyndighetens hemsida hittar du kalender för
Europaparlamentsvalet 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad gör Europaparlamentet? Visa Dölj

Ledamöterna i Europaparlamentet är med och utformar och beslutar om nya lagar som påverkar alla länder och medborgare som är medlemmar i EU. Det kan handla om allt från ekonomiska lagar till lagar om att bekämpa fattigdom och klimatförändringar. Parlamentet ska också godkänna EU:s budget och granska hur pengarna används. I Europaparlamentet väljer man också vem som blir EU-kommissionens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ordförande.

Ledamöterna ska upprätthålla EU:s gemensamma värden: respekt för mänskliga rättigheter, demokrati, frihet, jämlikhet och rättsstatsprincipen.

Du hittar mer information på Europaparlamentets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Senast uppdaterad