Matavfall

Du som bor i Solna har möjlighet att sortera matavfall. Här hittar du som bor i Solna information om Solna stads matavfallsinsamling och även hur du hanterar fettavfall. Dessutom finns här information till dig som vill börja kompostera matavfall hemma.

Istället för att låta matresterna gå till spillo genom att slänga dem i vanliga hushållssoporna kan matresterna, om de sorteras ut, bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. Det matavfall som samlas in i Solna stad omvandlas både till biogas, som sedan tankas ibland annat SL:s stadsbussar och stadens sopbilar, samt till biogödsel för regionala bönder.

Att ansluta sig till matavfallsinsamlingen är gratis för hushåll i Solna stad. Nedan kan du som bor i lägenhet eller enbostadshus läsa om hur du går tillväga för att börja matavfallsinsamla.

Är du verksamhetsutövare i Solna? Läs mer om matavfallsinsamling under Avfall för företag och verksamheter.

I broschyren Insamling av matavfall: så gör du som hyresgäst eller bostadsrättsägare för att börja matavfallsinsamlaPDF (pdf, 338 kB) hittar du all information du behöver för hur du som bor i lägenhet gör för att börja matavfallsinsamla. Broschyren innehåller bland annat exempel på en motion till en bostadsrättsförening och brev till en hyresvärd med bra argument för varje din fastighet ska anslutas till matavfallsinsamlingen, om den inte redan är det. Du är alltid välkommen att höra av dig till stadens kontaktcenter för information och stöd.

Är du fastighetsägare eller representerar bostadsrättsförening i Solna? Läs mer om matavfallsinsamling under Avfall för fastighetsägare.

Har du slut på matavfallspåsar och vill beställa nya? Läs mer under Avfall för fastighetsägare

Under Avfall för fastighetsägare hittar du all information du behöver för hur du ansluter ditt enbostadshus till matavfallsinsamlingen. Du är alltid välkommen att höra av dig till stadens kontaktcenter för information och stöd.

Har du slut på matavfallspåsar och vill beställa nya? Läs mer under Avfall för fastighetsägare.

Du som bor i Solna har möjlighet att kompostera matavfall hemma. Det går att kompostera trädgårdsavfall, köksavfall eller en blandning av båda.

Kompostering av köksavfall ska anmälas till Solna stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning genom blanketten för anmälan av kompostering av köksavfall som du hittar i självserviceportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För kompostering av trädgårdsavfall, så som grenar och löv, behövs ingen anmälan.

För att kompostera matrester måste kompostbehållaren vara gjord så att råttor och fåglar inte kommer in i komposten. Det betyder att springor och maskor för lufttillförsel får inte vara större än sex millimeter. Behållaren ska ha ett lock. Komposten måste dessutom skötas så att olägenheter så som dålig lukt inte uppstår.

Fettavfall från hushåll

Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem och därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt. Små mängder olja och frityrfett (mindre än en liter) som uppstår hemma kan paketeras och läggas i hushållsavfallet. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i hushållsavfallet eller matavfallsinsamlingen.

Större mängder olja eller frityrfett ska paketeras, märks upp och lämnas till någon av stadens insamlingsplatser för farligt avfall. Läs mer under Farligt avfall och elavfall.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad