Konstgräs och mikro­plaster

Utvecklingen av konstgräsplaner går fort och har flera fördelar jämfört med naturgräs. De miljömässiga utmaningarna från bland annat mikroplaster, hanterar Solna stad på flera sätt.

Gummigranulatet ska stanna kvar på planerna

En viktig del av de flesta konstgräsplaner är gummigranulat, de små gummibitarna som ligger mellan stråna i konstgräset. De gör så att grässtråna står upp och gör planen mjukare. Det gör planen mer lik en naturgräsplan och motverkar skador för spelarna.

Granulatbitarna är så små att de räknas som mikroplast när de sprids till miljön, vilket är svårt att undvika helt. Gummibitarna fastnar lätt på skor och kläder och riskerar att försvinna från planerna. De kan då hamna i naturen eller i vattendragen, vilket gör att mikroplaster sprids som kan vara skadliga för miljön.

Läs mer om konstgräsplaners miljöpåverkan på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här hjälper du till

Alla Solnas konstgräsplaner har utrustats med borststationer där du enkelt kan rengöra skor och kläder från gummikulorna efter träningen eller matchen. Med den enkla insatsen hjälper du till att ta hand om din fotbollsplan och gör samtidigt miljön en tjänst.

Om du ändå får med dig gummibitar till omklädningsrummet eller hem, se då till att de inte hamnar i avloppet (toaletten, diskhon, duschen, tvättmaskinen) – borsta av och sopa upp gummit och släng i hushållssoporna (brännbart).

Tack för din insats!

Andra åtgärder mot spridning av mikroplaster

Solna stad gör också andra insatser för att främja miljön samtidigt som anläggningarna utvecklas. Dagvattenbrunnar anpassas för att förhindra spridning av gummi och mikroplaster, vi arrangerar seminarier för att samla och sprida kunskap, och effektiviserar skötseln av planerna med hjälp av ny teknik.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad