Promenad­vägar och guider

Du kan lära dig mycket om Solnas natur och kultur­historia samtidigt som du går eller cyklar. Informations­skyltar finns på flera platser och längs vissa promenad­vägar. Det finns också ljud­guider som du använder med din mobil­telefon.

Upptäck Solna på egen hand

På den här sidan får du tips om offentliga platser och promenad­vägar med information om Solna, utan att behöva tänka på öppet­tider och entré­avgifter.

Är du intresserad av arrangerade guidningar och visningar hittar du länkar till populära besöksmål i Solna på sidan Muséer och kulturmiljöer.

Var rädd om vår gemen­samma miljö

Vi hjälps åt att hålla rent i naturen och plockar undan efter oss.

Promenadvägarna går ibland genom något av de tre natur­reservaten som finns i Solna. I natur­reservaten gäller särskilda bestämmelser.

Läs mer om Solnas natur­reservat och hur vi skyddar naturen i Solna

Ljudguider Visa Dölj

Det finns flera ljudguider om Solna som du kan ha med dig på promenaden i din mobil­telefon eller mp3-spelare. Guiderna innehåller både bilder, texter som läses upp, och inbyggd hjälp att hitta rätt via GPS-funktionen.

Ljudguiderna hittar du i appen OnSpotStory. Du kan också se guiderna direkt på webben via länkarna.

Tivoliområdet, Bergshamra Visa Dölj

Kulturmiljöer i Solna Visa Dölj

Upptäck Hagalund Visa Dölj

Olympiska spelen 1912 Visa Dölj

Upptäck Solna med barn Visa Dölj

Barnens tivoli­promenad

En av informations­skyltarna i Tivoli­området är anpassad för barn. Se kartan över Tivoli­området, Bergs­hamra längre upp på den här sidan.

Ozzys resa

Ozzys resa är en e-bok som riktar sig till barn i åldrarna 6‑9 år och lämpar sig särskilt bra att läsa äldre och yngre tillsammans.

Ozzys resa kan med fördel användas i samband med promenader eller cykelturer runt Solna. Hur ser det ut idag på de platser som Ozzy besöker i boken?

Berättelsen fungerar också utanför Solna, för alla som på ett lekfullt sätt vill fundera över hur det var i Sverige för hundra år sedan.

Boken skapades av kultur­pedagogen Nina Nykvist och bibliotekarien Eva-Karin Winblad. Den publicerades 2018 då Solna stad firade 75‑årsjubileum.

Ozzys resa tillbaka hundra år i tiden Pdf, 17 MB, öppnas i nytt fönster.

Räven i burken och 76 andra saker att upptäcka i Solna

En liten bok om små och stora platser och saker att upptäcka som är spännande för stora som små. En guide till Solna ur ovanliga perspektiv och med stora portioner fantasi och upptäckar­glädje.

Boken finns att låna på biblioteken i Solna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kungliga nationalstadsparken Visa Dölj

Du som vill promenera i Kungliga national­stadsparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan passa på att samtidigt lära dig mer om dess byggnader samt djur- och naturliv. Det finns natur- och kulturstigar såväl i Hagaparken och Ulriksdals slottsområde som på Överjärva gård. Broschyr med karta och information finns vid Haga Norra grindar, vid grindarna till Ulriksdals slott, samt på Överjärva gård.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad