Insatser för nyanlända

Sätten att hjälpa till på är många. Hjälp från privatpersoner, föreningar, organisationer och företag betyder mycket för att underlätta för integrationen.

Alla kan vara med och bidra till ett bra integrationsarbete. Tillsammans välkomnar vi våra nya Solnabor in i det svenska samhället.

Så här kan du hjälpa till

Privatperson

Som privatperson kan du till exempel fika med en eller flera nyanlända och samtidigt träna svenska. Du kan bli god man eller familjehem.Du kan också hjälpa till med kontakter till olika nätverk som kan leda till nya bekantskaper och jobb.

Arbetsgivare

Har du ett företag kan det handla om att erbjuda praktikplats eller arbete. Via Arbetsmarknadsavdelningen i Solna stad kan du få hjälp med att hitta nyanlända personer som söker jobb eller praktik. Du kan läsa mer på sidan Engagera dig

Visa dina kvarter för en nyanländ Solnabo. Bli Startkompis.

Ta chansen att lära känna en ny kompis över en timmes promenad i ditt närområde. Syftet är att ge nyanlända en bra start genom ökad lokal-kännedom. Etablerade kommunbor erbjuder en timmes promenad med en nyanländ för att visa till exempel bästa lekplatsen, banken eller personligt smultronställe, men också förklara hur platserna fungerar och hur man själv förväntas agera.
Vi hjälper till att länka samman nyanlända och etablerade solnabor i projektet Startkompis genom Kompisbyrån. Du kan registrera dig som startkompis på Kompisbyråns webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

VIDA - Välj Inkludering, Delaktighet och Aktivitet

Är du eller din organisation eller förening intresserad av att underlätta nyanländas etablering och integration med civilsamhället?
VIDA är en verksamhet som Solna stad driver och som matchar personer i stadens insatser med olika aktiviteter som civilsamhället anordnar. Civilsamhället består av studieförbund, organisationer och föreningar och som erbjuder olika typer av aktiviteter och mötesplatser.
En kontakt med civilsamhället och föreningslivet innebär bland annat en möjlighet att träna svenskan och få ett utökat nätverk samtidigt som man genomför en aktivitet tillsammans.
Läs mer om VIDA-projektet på Länsstyrelsens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad