Frågor och svar
Hitta svar på vanligt förekommande frågor om förskola och pedagogisk omsorg i Solna.
Kö och placering
Jag vill veta min plats i kön. Är det möjligt? Visa Dölj
Kötiden räknas från det datum som ansökan inkommit. Men barnets plats i kön påverkas också av turordningsreglerna, därför går det inte att lämna ett entydigt besked om köplaceringen.
Här kan du läsa mer om turordningsreglerna.
När får jag erbjudande om placering? Visa Dölj
Du får erbjudande om plats senast fyra veckor före önskat start, ofta betydligt tidigare än så.
Enligt skollagen måste kommunen erbjuda plats i en kommunal förskola inom fyra månader från det att vårdnadshavare har ställt sitt barn i kö. Garantierbjudandet kan bli till en annan kommunal förskola än någon av de du har önskat eftersom det kan vara fullt på de kommunala förskolor du sökt. De barn som har platsgaranti erbjuds plats före barn utan platsgaranti.
Om du tackar nej till en garantiplats är det bra att veta att platsgarantin inte längre gäller.
Fristående förskolor och pedagogisk omsorg omfattas inte av fyra månaders platsgaranti. Står du endast i kö till fristående förskolor får du alltså vänta tills det blir en ledig plats och det är din tur enligt kön.
Hur tackar jag ja till erbjudande om förskola utan BankID? Visa Dölj
Skicka ett meddelande till placering@solna.se. Uppge barnets namn och födelsenummer, och att ni behöver ett kontrakt för att godkänna erbjudandet. Kontraktet skickas till barnets folkbokföringsadress.
Hur ställer jag mig i en byteskö? Visa Dölj
Om du vill stå i kö för byte till en annan förskola eller pedagogisk omsorg ska du göra en ny ansökan. Barnet behåller sin förskoleplats under kötiden. Byte kan erbjudas när det finns plats på den önskade förskolan, platsgaranti gäller inte.
Kan jag ändra i mina alternativ utan att påverka kötiden? Visa Dölj
Om du står i kön men vill ändra startdatum för ditt barn eller ändra dina val av förskolor och/eller pedagogisk omsorg måste du göra en ny ansökan.
Lägger du till en kommunal förskola behåller du samma ködatum förutsatt att du har en kommunal förskola i kön sedan tidigare. Lägger du till en fristående förskola får den ett nytt ködatum, men du behåller samma ködatum för de fristående förskolor du önskat tidigare.
Observera att din nya ansökan ersätter helt den tidigare. Om du vill behålla tidigare alternativ måste du ta med dessa i din nya ansökan.
Du kan ändra ansökan fram till dess att du får ett platserbjudande.
Schema och närvaro
Hur ändrar jag mitt barns närvarotid/schema på förskolan? Visa Dölj
Du anmäler ditt barns närvaroschema på förskolan i Infomentor under rubriken Tidsregistrering. Meddela förskolan om du ändrar registrerade tider.
Infomentor är förskolans lärplattform och där sker mycket av kommunikationen mellan vårdnadshavare och förskola.
Jag är föräldraledig/aktivt arbetssökande. Hur påverkar det mitt barns närvarotid? Visa Dölj
När du är föräldraledig eller aktivt arbetssökande har ditt barn möjlighet att vara i förskolan max 30 timmar/vecka. Barnet kan vara på förskolan mellan klockan 08.00 och 15.00, minst 3 timmar/dag och som mest 6 timmar/dag.
Om ditt barns schemalagda tid infaller på en röd dag kan inte tiden bytas till annan dag. Den totala tiden minskar således om den schemalagda tiden infaller på en röd dag, precis som för barn som går heltid på förskolan.
Max 30 timmar/vecka gäller även under skolloven. För sommarlovet gäller 15 timmar per vecka hela lovveckor, alltså inte de veckor som är brutna, till exempel om skolavslutningen är en tisdag. Se skolans terminer och lov. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tiden under sommarlovsveckor kan förläggas på två sätt:
- 3 timmar per dag, måndag–fredag (klockan 09.00 – 12.00)
- 5 timmar per dag, tisdag–torsdag (klockan 09.00 – 14.00)
När det föds ett syskon
Barn som har heltidsplats och som får ett syskon behåller sin plats på heltid en månader efter syskonets födelse. Därefter gäller 30 timmar/vecka och 15 timmar/vecka under sommarlovet.
Kontakta oss
Dela sidan