Vård- och omsorgs­boende

Vård- och omsorgsboende är ett boende med omsorg dygnet runt, för dig som har stora behov av omvårdnad som inte kan tillgodoses i det egna hemmet.

I Solna har alla vård- och omsorgsboenden olika intresseprofiler så att du ska kunna fortsätta att odla dina intressen.

I ett vård- och omsorgsboende finns lägenheter bestående av ett rum, trinettkök och badrum med dusch. Lägenheter på samma våningsplan har gemensam matsal och vardagsrum. Du möblerar lägenheten själv bortsett från säng och sängbord som ingår. För att tillgodose dina behov finns personal på plats dygnet runt.

Får jag välja vart jag vill flytta?

För att få flytta till ett vård- och omsorgsboende måste du ha ett omfattande behov av stöd dygnet runt. Dina behov prövas av en biståndshandläggare på avdelningen för myndighetsutövning.

I Solna har du rätt att välja vilket boende du vill flytta till. Om det inte finns en ledig bostad på det boendet du valt blir du erbjuden ett annat boende. Du kommer då att kunna ställa dig i kö för att byta boende. Du har även möjlighet att flytta till ett boende utanför Solna. Detta gäller de boenden som Solna har avtal med. För mer information, kontakta din biståndshandläggare.

Bo tillsammans - parboende

Parboende är en möjlighet att fortsätta bo tillsammans på ett vård- och omsorgsboende, oavsett om din make/maka/partner/sambo har behov av ett boende eller ej.

Övriga kriterier för parboende är att båda önskar detta, tidigare har bott varaktigt tillsammans under gemensamt hushåll, adress och med en gemensam folkbokföringsadress.

Parboende finns att tillgå på Seniorstaden Hallen och på Tryggheten.

Avgifter för vård- och omsorgsboenden.

Vård- och omsorgsboenden utanför Solna

Det finns även möjlighet att välja att flytta till ett boende utanför Solna. Vilka platser som finns utanför Solna framgår på sidan valbara vård- och omsorgsboende enligt Lagen om valfrihet (LOV) inom och utanför Solna.

Vård- och omsorgsboenden i Solna

Ametisten Visa Dölj

Ametisten ligger centralt i Solna centrum med närhet till butiker och Skytteholmsparken. Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns gemensam uteplats och balkonger.

Profil

Ametisten har en aktivitetsansvarig person som arbetar med vår profil som är historia, litteratur, film och teater. Vi samarbetar med bland annat hembygdsföreningen, filmstaden och biblioteket i Solna. Andra aktiviteter vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel. Vi erbjuder träning och gymnastik så som sittgymnastik, bollkul, styrka och balansgrupp och medicinsk yoga.

Personal

På Ametisten finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, exempelvis undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns på plats under vardagar.

Lägenheter

Din egen lägenhet är cirka 27 kvadratmeter och utrustad med diskbänk, kylskåp och garderob. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Kommunikation

Ametisten ligger centralt i Solna centrum, Skytteholmsvägen 45. Det är nära till tunnelbana, pendeltåg och bussar.

Kontakt

E-post: Roya.Zand@vardaga.se
Telefon: 073-377 53 30

Telefon sjukssköterska dygnet runt: 08-55 55 53 06

Övriga kontaktuppgifter se Ametistens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Berga Visa Dölj

Berga är ett modernt äldreboende för personer med omvårdnadsbehov och demenssjukdom och med inriktningen konst och hantverk. Berga ligger i Bergshamra med utsikt över Edsviken och Värtan och närhet till Bergshamra centrum.

Profil

Vi erbjuder ett rikt och varierande utbud av aktiviteter och stimulans, t.ex. hantverk, måleri, sång, gymnastik och boule, pubkvällar, studiecirklar, dans, konserter och utflykter med mera. Aktiviteter sker både individuellt och i grupp. Vi samarbetar med konstnärer, hantverkare, föredragshållare, närstående och medarbetare. På Berga har vi också ett eget konstgalleri med utställningar av både inbjudna och de boende.

Personal

Vi har sjuksköterskor med specialistkompetens inom demens. Vi arbetar i team: omvårdnadspersonal, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och temacoacher. Läkare finns dygnet runt och kommer ifrån Familjeläkarna i Saltsjöbaden.

Lägenheter

Lägenheterna är mellan 28-32 kvm och har ett stort rum, badrum samt ett trinett-kök. Telefonjack och TV-antennuttag finns. Lägenheterna är utrustade med brand- och personlarm. Låsbart värdeskåp. Säng ingår men i övrigt får du själv möblera lägenheten. På varje våning finns ett gemensamt vardagsrum, en matsal samt en stor balkong.

Kommunikation

Från Berga som ligger i Bergshamra Solna, är det nära till Bergshamra centrum. Det är 100 meter till tunnelbanan, röda linjen i Bergshamra och till bussarna 503, 508, 509 och 540.

Kontakt

E-post: angela.plambeck@forenedecare.se

Telefon: 072-252 06 40

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 076-181 03 62

Övriga kontaktuppgifter se Bergas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Björkgården Visa Dölj

Björkgården ligger i Råsunda, nära Filmstaden och Artur Lundkvists park. Boendet har 51 lägenheter för personer med omfattande vårdbehov/somatik och demens. Alla enheter har balkonger mot en innergård.

Profil

Björkgården är ett profilboende med idrott & friluftsliv som inriktning som erbjuder aktiviteter inomhus och utomhus, ett brett utbud av sport- och naturkanaler, promenadgrupper och mycket mer. Vi samarbetar vi med intresseorganisationer. Boende erbjuds möjlighet att påverka och utveckla profilen.

Personal

Omvårdnadspersonal och sjuksköterskor bemannar dygnet runt. Dagtid vardagar finns arbetsterapeut, sjukgymnast och ledningspersonal. Läkare besöker Björkgården regelbundet. Leva Livet-inspiratören är profilansavarig.

Lägenheter

Lägenheterna består av ett rum med trinettkök och toalett med dusch. Det finns uttag för tv/telefon samt brand- och personlarm. Höj- och sänkbar säng med madrass ingår. Du inreder själv din lägenhet.

Kommunikation

Björkgården har gångavstånd till tunnelbanestationen Näckrosen samt till bussar som går till pendelstationerna Solna och Sundbyberg.

Kontakt

E-post: susmal@forenedecare.se
Telefon: 0733-150 124

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 073-901 57 74

Övriga kontaktuppgifter se Björkgårdens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Hallen Visa Dölj

Hallen ligger i ett lugnt kvarter i Råsunda med närhet till grönområden. Boendet har 69 lägenheter för personer med omfattande vårdbehov/somatik och demens. Här finns även korttidsboende, dagverksamheter och restaurang.

Profil

Hallen är ett profilboende med mat & dryck som inriktning. Måltiden är en viktig del av livet och ska vara en glädjekälla, njutning och gemenskap likväl som att maten ska ge näring och energi. Maten speglar årstider och helger. Många aktiviteter rör mat och måltider. Boende erbjuds möjlighet att påverka och utveckla profilen.

Personal

Omsorgspersonal och sjuksköterskor bemannar dygnet runt. Dagtid vardagar finns arbetsterapeut, sjukgymnast och ledningspersonal. Läkare besöker Hallen regelbundet. Du har en namngiven kontaktperson.

Lägenheter

Lägenheterna består av ett rum och toalett med dusch. Det finns kylskåp, uttag för tv/telefon samt brand- och personlarm. Höj- och sänkbar säng med madrass ingår. Du inreder själv din lägenhet.

Kommunikation

Hallen har gångavstånd till tunnelbanestationen Näckrosen samt till bussar som går till pendelstationerna Solna och Sundbyberg.

Kontakt

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 073-436 78 66

Övriga kontaktuppgifter se Hallens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Demensavdelningarna på detta äldreboende är Silviacertifierat.


Oskarsro Visa Dölj

Oskarsro är ett litet trivsamt äldreboende. Vi har som mål att du ska känna trygghet och meningsfullhet i din vardag och vi prioriterar det sociala och människors behov av samhörighet. Profilen är sång, musik och dans.

Profil

Vi erbjuder ett varierat utbud av aktiviteter på Oskarsro. Vi har en profilansvarig medarbetare som planerar aktiviteter för att skapa en meningsfull och stimulerande vardag för dig. Vi har bland annat aktiviteter, såsom bokcirklar, tipspromenader, allsång och fredagspub. Aktiviteterna kan ske både individuellt och i grupp.

Personal

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, till exempel undersköterska och sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef.

Lägenheter

På Oskarsro finns 34 lägenheter varav 10 lägenheter är avsedda för personer med demenssjukdom och 24 lägenheter är avsedda för personer med somatiska sjukdomar. Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider.

Kommunikation

Oskarsro är ett litet trivsamt äldreboende nära Solna och Huvudsta centrum, det är enkelt att ta sig till Oskarsro med tunnelbana eller buss.

Kontakt

Heidi Heino, verksamhetschef
E-post: heidi.heino@vardaga.se
Telefon: 076-346 02 78

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 08-735 87 80

Övriga kontaktuppgifter se Oskarsros webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Polhemsgården Visa Dölj

Polhemsgården ligger i Solna och har 80 lägenheter med demensinriktning. I vår vision fokuserar vi på den enskilda människan. Vårt mål och ambition är att varje enskild person i våra verksamheter ska bemötas med respekt och leva ett så gott liv som möjligt.

Profil

Polhemsgården har natur och trädgård som profil vilket även präglar inomhusmiljön. Den enskilde erbjuds både att delta i planering och aktiviteter i denna inriktning. Utevistelse i natur, park- och trädgårdsmiljöer ska vara naturlig del i vardagen. Verksamheten arbetar utifrån olika naturteman året om.

Personal

På Polhemsgården arbetar omvårdnadspersonal, sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast och aktivitetsansvarig. Sjuksköterskor och omvårdnadspersonal finns på boendet dygnet runt och arbetsterapeut och sjukgymnast finns att tillgå under vardagar.

Lägenheter

Lägenheterna är rymliga med eget badrum, diskbänk och möblerade med säng och sängbord. Övriga möbler ansvarar man för själv för att bäst få "hemkänsla". I lägenheten finns det telefon, antennuttag för TV samt uttag för personlarm. Samtliga våningar är utrustade med sprinklersystem för brandskydd.

Kommunikation

Polhemsgården ligger mellan Huvudstad-, Solna-, och Västra skogens centrum. Bra kommunikationer gör det lätt att ta sig till boendet.

Kontakt

Verksamhetschef:

Marie Dorisca
Mailadress: marie.dorisca@vardaga.se
Mobilnummer: 073-377 56 43

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 073-526 16 59

Övriga kontaktuppgifter se Polhemsgårdens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Skoga Äldrecentrum Visa Dölj

Skoga drivs av Solna stad. Målet med verksamheten är att säkerställa en god kvalitet i vården och omsorgen för de som bor och vistas på Skoga. Verksamheten genomsyras av ett salutogent förhållningssätt, där kärnan till en god relation är bemötandet.

Profil

Skogas trädgård ligger alldeles nedanför terrassen. Förutom fruktträd, bärbuskar och andra växter finns här ett gammalt torp samt ett lusthus. Allt som växer i vår trädgård får gärna plockas och njutas av de boende. Vid vackert väder serveras lunch eller eftermiddagskaffe i trädgården/terrassen. Två dagar i veckan finns Skogas trädgårdsmästare på plats.

Personal

På Skoga finns undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, fysioterapeut, arbetsterapeut, trädgårdsmästare, vaktmästare, chefer och administrativ personal. Alla arbetar utifrån ett salutogent förhållningssätt.

Lägenheter

Alla lägenheter består av ett rum som är cirka 25 kvadratmeter, inklusive ett stort badrum. I lägenheten finns garderob, kylskåp, köksskåp och diskbänk. En stor balkong på varje våningsplan med utsikt över Ulvsundasjön är ett populärt inslag för de boende.

Kommunikation

Skoga ligger på Jungfrudansen 17, Huvudsta. Du kommer enklast till Skoga med tunnelbana, blå linje, sedan en kort promenad på cirka fem minuter, antingen genom parken eller genom att följa vägen.

Kontakt

E-post: liselotte.ulvebring-westin@solna.se
Telefon: 08-746 17 43

  • Avdelningar

Detta äldreboende är Silviacertifierat.

Tryggheten Visa Dölj

Tryggheten är ett äldreboende i området Bergshamra med 31 lägenheter fördelat på två avdelningar. I närområdet finns trevlig natur och promenadstråk, exempelvis kring Brunnsviken. Maten på Tryggheten levereras från vårt tillagningskök på Berga äldreboende, ett stenkast från Tryggheten.

Profil

Tryggheten har djur- och natur som profil vilket innebär att djur är välkomna till verksamheten. Vi har även aktiviteter kopplade till detta och särskild personal som har kunskap kring djur- och natur.

Personal

Verksamheten är bemannad med undersköterskor dygnet runt för att kunna tillgodose de omvårdnadsbehov som finns. Hälso- och sjukvårdsinsatser tillgodoses med sjuksköterskor som finns tillgängliga dygnet runt samt av arbetsterapeuter och fysioterapeuter efter behov. Läkarinsatser tillgodoses via Familjeläkarna i Saltsjöbaden i samarbete med landstinget.

Lägenheter

Lägenheterna är stora, ljusa och mellan 46-62 kvm beroende på om de är ettor eller tvåor. Varje lägenhet har eget kök och badrum.

Kommunikation

Tunnelbana till Bergshamra, uppgång Södra och promenera fram till Bockholmsvägen 1 eller Ta Tunnelbanan från Universitetet, ta sedan buss 540 mot Tensta (gå av vid Sfären).

Kontakt

Verksamhetschef: Shwan Diliwi
Mailadress: shwan.diliwi@forenedecare.se
Mobilnummer: 0734-367873

Telefon sjuksköterska dygnet runt: 073-089 27 48

Övriga kontaktuppgifter Trygghetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad