Åka skridskor
Det finns flera konstfrusna isbanor i Solna, både inomhus och utomhus, med speciella tider för allmänhetens åkning. Det finns även två sjöisar i Solna där man kan åka skridskor när isen är tillräckligt tjock. Det är den oftast mellan januari och mars.
Allmänhetens åkning
Solna stad har tre konstfrusna isbanor.
- Ulriksdals IP (tre ishallar)
- Bergshamra IP
- Familjeisbanan på Huvudstafältet, "Frimärket"
Ulriksdals IP används mest av föreningar för träningar och matcher, men det finns också speciella tider för allmänhetens åkning.
Bergshamra IP är en öppen isbana utan sarger utomhus med allmänhetens åkning vintertid.
Familjeisbanan i Huvudsta, även kallat Frimärket, är en öppen isbana utan sarger utomhus och är tillgänglig när det är tillräckligt kallt ute. Den öppnade för säsongen i december 2024. Den är bara till för allmänheten och kan inte bokas. Organiserad klubbidrott är inte tillåten. Isen är belyst fram till kl. 22.00
Du kan låna skridskor gratis på Solna Fritidsbibliotek i Solna centrum. Fredagar, lördagar och söndagar går det även att låna skridskor vid Bergshamra IP.
Generell info om allmänhetens åkning:
- När isbanan plogas eller spolas är den avstängd för åkning. Vid dessa tidpunkter får endast driftpersonal vistas på isbanan.
- Vi rekommenderar alla att använda hjälm. Åkning sker under eget ansvar.
- Visa hänsyn och samsas om utrymmet.
- Gå inte på isen med skor eller broddar.
Allmänhetens åkning på Ulriksdals IP Visa Dölj
OBS!
Allmänhetens åkning 13.30-14.20 i hall 1 lördag 18 januari är inställd pga hockeymatch. Allmänhetens åkning i hall 2 är öppen 13.40-15.00 på lördag (då halva isen med klubba/puck, halva utan).
Hall 1
Onsdagar: 12.00-13.50 (halva med klubba/puck, halva utan)
Fredagar: 12.00-13.50 (halva med klubba/puck, halva utan)
Lördagar: 13.30-14.20 (med klubba/puck) och 16.30-17.50 (med klubba/puck).
Söndagar: 08.00-08.50 (utan klubba/puck)
Hall 2
Lördagar: 13.40-15.00 (utan klubba/puck)
Allmänhetens åkning på Bergshamra IP Visa Dölj
Bergshamra IP har en konstfrusen is med allmänhetens åkning vintertid.
Öppet alla dagar 10 – 20. Belysningen är på fram till kl. 20.00
Isbanan är avsedd för allmänheten och kan inte abonneras eller bokas. Organiserad klubbidrott är inte tillåten. Spel med klubbor och puck/boll är tillåtet mellan kl. 18.00 – 20.00.
På Bergshamra IP går det att låna skridskor för att åka på plats fredagar, lördagar och söndagar.
Utlåningens öppettider:
Fredag: 14.00 - 18.00
Lördag: 10.00 - 15.00
Söndag: 10.00 - 15.00
Offentlig is som ej drivs av Solna stad:
Järvastadens isbana vid Mulle Meckparken är en öppen isbana utan sarger utomhus som drivs av Järvastaden AB.
Se Järvastadens webbplats för information om Järvastadens isbana. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sjöisar i Solna
Om det är tillräckligt kallt brukar det ligga is på Råstasjön och Brunnsviken från januari till mars. Om väderförhållandena tillåter och isen är tillräckligt tjock för att bära plogmaskinerna så plogas Brunnsviken och Råstasjön. Plogning av samhällsviktig infrastruktur och vägar prioriteras framför plogning av skridskoisar. Tänk gärna på att gå åt sidan och ge utrymme för plogmaskinen om du ser den komma!
Solna stad mäter inte isens tjocklek. All åkning sker därför på egen risk, även på plogad is. Därför är det särskilt viktigt att du är förberedd innan du beger dig ut på isen.
Tänk på det här innan du ger dig ut på isen Visa Dölj
När håller en is för att åka skridskor?
Att åka skridskor på naturis är aldrig riskfritt, isen är ett levande material som kan förändras konstant. Se alltid till att ha en ispik att testa sig fram med och på så sätt skapa en uppfattning om hur tjock isen är.
Vad ska man tänka på när man ger sig ut på en sjöis?
Förutom isdubbar och hjälm inkluderar en fullständig säkerhetsutrustning även ispik, räddningslina och flythjälp. Du bör ha med dig en ryggsäck med höftbälte och grenrem samt ett ombyte kläder i vattentät förvaring. Mobiltelefonen ska du också ha i vattentät förvaring. Barn bör alltid ha flytväst och sist men inte minst – åk alltid i sällskap med flera.
Finns det särskilda platser på en sjöis som man ska undvika?
Det finns alltid risk för tunnare isar vid strömmande vatten (utlopp), speciellt i Råstasjön finns det utplacerade strömbildare för att hålla vattnet öppet för fågellivet i sjön. Dessa ska man vara extra uppmärksamma på och undvika att åka nära.
Om man är ute på isen och det sker en olycka, vad ska man göra?
Ta det lugnt! Om du har en ryggsäck med dig så fungerar den som flythjälp. Vänd dig åt rätt håll så du kan börja arbeta dig upp från det håll du kom ifrån. Håll benen bakom kroppen, då är det lättare att ta sig upp med egen kraft med hjälp av isdubbarna och samtidigt sparka med benen. Har du en kompis i närheten ska hen kasta räddningslina och hjälpa till med att få upp personen i vattnet. Ring 112.
Kom ihåg:
Att en sjöis är plogad är ingen garanti på att isen är ofarlig. Du ger dig alltid ut på isen på egen risk. Vi rekommenderar alla att lära sig hur man undviker farorna med sjöisar.
Issäkerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakta oss
Dela sidan