Djuren på gården

Här kan du hälsa på både får och höns som finns på gården under skolterminerna.

Hönsgården ligger vid Statarlängan och fåren går i hagarna kring gården. Djuren ägs av Föreningen Kulturlandskaparna. Du får gärna hälsa på djuren, men tänk på att du inte får mata dem.

Höns

Några av gårdens fjäderfä är av lantrasen Åsbohöns. De var förr allmänt förekommande i de nordskånska och småländska skogsbygderna, där de var anpassade till knappa förhållanden. Åsbohönsen härstammar från de skånska byarna Esborrarp och Linneröd. Åsbohönsen har varierade färger. Äggen är normalstora med en vit eller beige färg. Hönan ruvar i ungefär tre veckor.

Får

Fåren finns på Överjärva gård alla årstider. Det finns flera olika hagar som fåren kan beta växelvis. Under våren föds många lamm. Sommartid är de flesta får på sommarbete på annan plats.

De gärdesgårdar som finns på gården är byggda av Kulturskaparna. Läs gärna mer om kurser på föreningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . Kontakta även föreningen om ni vill veta vilka helger som det erbjuds Öppen fårhage.

Bin

Bikupor finns bakom hönsgården. De ägs och sköts av Nordwalls Honung. Länk till annan webbplats. Honung från gårdens bikupor finns att köpa i caféet och i Fårens hantverksbod.

Senast uppdaterad