Upptäck ute

Lek och lär på egen hand! På Överjärva gård finns det mycket att upptäcka och lära spontant med familjen eller tillsammans med din förskola eller skola. Nedan är fem slingor som inbjuder till lärande och lek utomhus.

Gissa ljudet!

Prova att blunda när du lyssnar på det barnvänliga ljudspåret Gissa ljudet! Upptäck hur det kunde låta på Överjärva gård förr i tiden. Vilka ljud kan vi höra än idag? Här hittar du ljudguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klimatslingan

Hitta lekfulla skyltar om klimatsmarta val i Nedre trädgården. Hur gjorde vi förr i tiden och vad gör vi nu? De fem skyltarna är lekfullt illustrerade och inbjuder barn och deras vuxna till att fundera kring maten vi äter, hur vi reser, värmer våra hus samt vad elektricitet och ekosystemen har för betydelse för klimatet.

Boplatsrundan

Vad är en mulmholk eller en faunadepå? Längs boplatsrundan får du se exempel på hur vi människor kan hjälpa djur som har svårt att hitta platser där de kan lägga ägg, skydda sig och hitta föda. Spana efter holkar för fladdermöss, bihotell, faunadepåer samt fågel- och mulmholkar. Området finns nära blå bron över till Järvastaden, vid starten av Hitta Vilse-stigen.

Du kan även lyssna när Elisabet på Solna naturskola berättar om boplatsrundan i ljudguiden. Berättelser från Överjärva gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta Vilse-stigen

Följ skyltar i skogen och lär dig vad du ska göra om du går vilse i skogen. Skyltarna är en del av Civilförsvarsförbundets projekt Hitta Vilse. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bäst resultat ger kursen om barnen går den tillsammans med föräldrar eller andra vuxna. Du hittar stigen cirka 100 meter från den blå bron över järnvägen, strax bakom Boplatsrundan.


Senast uppdaterad