Delaktighet och inflytande

Har du erfarenhet av att ha tagit del av socialtjänstens insatser inom områdena beroende eller socialpsykiatri? Är du närstående till någon som har denna erfarenhet? Solna stads Vuxenenhet är intresserad av att utveckla insatserna och verksamheterna tillsammans med dig.

Brukarråd

Brukarrådet- ett forum för samverkan med Socialförvaltningen Vuxenenhet i utvecklingsfrågor.

Vi fokuserar på frågor som rör hela vuxenenheten och hur det kan påverka brukare som får stöd från vuxenenheten, till exempel:

  • Vuxenenhetens information på Solnas webbplats.
  • synpunkter och delaktighet i undersökningar/enkäter.
  • omorganisationer/förändringar som kan påverka brukare.
  • blanketter eller dokument som ska ut till brukare.
  • övergripande frågor med brukarperspektiv

De som är aktiva i brukarrådet är medlemmar i de föreningar som är anknutna till Vuxenenheten som Föreningen Östervägens aktivitetshus och Föreningen Glöden på Väntorp rehab. Vi välkomnar andra som bor i Solna som är medlemmar i brukarföreningar som representerar grupper inom psykisk funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, personer med beroendeproblematik eller anhöriga för dessa grupper

Om du vill veta mer om brukarrådet kontakta: Jonathan Nittberg, Verksamhetsutvecklare E-post: jonathan.nittberg@solna.se

eller Viktoria Johnson, sektionschef E-post: viktoria.johnson@solna.se

Enkätresultat 2021 Visa Dölj

I december 2021 gjordes en enkätinsamling för att mäta upplevelsen av de sysselsättningar som erbjuds av Vuxenenheten i Solna.

46 personer svarade på enkäten, 21 kvinnor och 25 män. 20 personer hade en sysselsättning anordnad av vuxenenheten och 26 hade inte det.

  • Av de 26 personer som inte hade sysselsättning svarade 8 att de ville ha en sysselsättning och 9 svarade vet inte.
  • Majoriteten, 50 procent, svarade att anledningen till att de inte hade sysselsättning var på grund av hälsoskäl.
  • De som ville ha en sysselsättning var intresserade av sysselsättning som hade bra aktiviteter med en bra miljö och stöttande personal. En del var intresserade av att få stöd att få ett arbete.

  • Av de personer som hade sysselsättning svarade de flesta, 45 procent, att de fått informationen om sysselsättningen innan start från socialsekreterare.
  • 95 procent tyckte det var enkelt att ta sig till sysselsättningen
  • 90 procent var nöjda med lokalerna, de som var missnöjda tyckte att lokalerna var för trånga.
  • 65 procent upplevde att sysselsättningen som helhet var mycket bra, 30 procent ansåg att den var bra.
  • 55 procent ansåg att påståendet om de kunde påverka sysselsättningens aktiviteter stämde bra, 20 procent att det stämmer och 25 procent att de inte vet.
  • 80 procent ansåg att det stämde bra att de får det stöd de behöver från personalen, 20 procent tyckte att det stämmer.
  • På påståendet om man tycker att de utvecklas på sysselsättningen och tycker den är meningsfull tyckte 90 procent att det stämde bra eller stämmer. 10 procent svarade att det inte stämmer eller att de inte vet.

Studiecirklar

För att orka och klara av att vara med och påverka kan det behövas vissa kunskaper om vilka rättigheter du har, hur inflytande kan se ut och om mötesteknik. Du kan även behöva fundera på din egen situation har sett ut och var du befinner dig nu. Ett sätt att få mer kunskap är att delta i en studiecirkel. Cirklarna är ett samarbete tillsammans med NSPH (Nationell Samordning för Psykisk Hälsa) och Studieförbundet Vuxenskolan. Studiecirklarna finns på NSPH:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Anmäl dig genom att kontakta Östervägens aktivitetshus.

Hjälpte informationen dig?

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad