Starta restaurang - handledning
Har du planer på att starta eller ta över en befintlig restaurang eller ett café i Solna? På den här sidan får du information om vilka tillstånd du kan behöva, i vilken ordning du ska ansöka och information om annat som är viktigt att känna till. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få de tillstånd du behöver innan start.
Verksamt.se - samlad information om alla tillstånd och uppgifter du behöver lämna
På verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du skapa en checklista som ger dig en samlad bild över alla tillstånd och uppgifter du behöver lämna när du ska starta en restaurang, café eller annan livsmedelsverksamhet. Du får genom checklistan både reda på vilka tillstånd du behöver från kommunen och vilka andra tillstånd och uppgifter du behöver lämna till olika myndigheter.
Vilka tillstånd behöver du från Solna stad?
Du behöver alltid anmäla din livsmedelsverksamhet för registrering till Solna stad när du ska starta en restaurang eller café. Anmälan ska du göra senast två veckor innan start. Du kan även behöva andra tillstånd från Solna stad. Se nedan förslag på i vilken ordning du kan förbereda dina olika tillstånd.
1. Bygglov Visa Dölj
Du behöver bygglov när du ska:
- Bygga nytt, bygga om eller bygga till.
- Sätta upp en skylt eller ljusanordning.
- Bygga ett trädäck, glasa in eller sätta upp ett tak till din uteservering.
Olika handlingar ska bifogas din bygglovsansökan och se till att förebereda dessa väl och i god tid. Från att vi har fått in kompletta handlingar får du ett beslut inom tio veckor.
Läs mer om hur du ansöker om bygglov i Solna stads guide om bygglov.
2. Alkoholservering Visa Dölj
För att servera alkohol behöver du söka serveringstillstånd. Olika handlingar ska tas fram. Ta reda på i god tid vad du behöver för att skicka in en komplett ansökan. Du kan skicka in din ansökan om serveringstillstånd innan du har anmält din livsmedelsverksamhet men observera att innan du kan få ditt serveringstillstånd beviljat behöver du ha anmält din livsmedelsverksamhet för registrering.
Från att vi har fått in kompletta handlingar är handläggningstiden som längst två månader.
Läs mer om hur du ansöker om serveringstillstånd i Solna stads guide om serveringstillstånd.
3. Uteservering Visa Dölj
Om du vill ha en uteservering utanför din restaurang eller café behöver du ansöka om tillstånd att använda offentlig plats från polisen. Var ute i god tid då det under vår och sommar kan ta lång tid att få besked om tillstånd.
Läs mer i Solna stads guide om uteservering.
4. Tobak och elektroniska cigaretter Visa Dölj
Om du vill sälja tobak på din restaurang måste du ansöka om tillstånd. För att sälja av e-cigaretter eller påfyllningsbehållare behöver du göra en anmälan. Kommunen ska enligt lag handlägga din ansökan inom fyra månader.
5. Folkölsförsäljning Visa Dölj
Om du vill sälja och servera folköl behöver du göra en anmälan om försäljning av folköl. Du kan börja sälja folköl så snart du har fått bekräftelse på att din anmälan är registrerad. Det kan ta upp till fjorton dagar.
Läs mer i Solna stads guide om folkölsförsäljning.
6. Livsmedelsverksamhet Visa Dölj
Anmäl din livsmedelsverksamhet för registrering senast två veckor innan du ska starta din verksamhet.
Läs mer i Solna stads guide om livsmedelsanmälan.
Övrig information som är viktig att känna till
Du som driver restaurang, café eller annan livsmedelsverksamhet har ett ansvar för hur du hanterar avfall, hur du systematiskt arbetar med brandskydd med mera. Nedan hittar du information om vad som kan vara aktuellt för dig.
Avfallshantering Visa Dölj
Som verksamhetsutövare har du ansvaret för en fungerande avfallshantering kopplat till din verksamhet. Här hittar du mer information om vad som gäller i Solna stad.
Brandsäkerhet Visa Dölj
Det är viktigt att din lokal är lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt och att du arbetar systematiskt med brandskydd. Mer information hittar du på Storstockholms brandförsvar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fettavskiljare Visa Dölj
Fett som släpps ut i avloppet fastnar i rören och orsakar stopp. Därför ska de flesta verksamheter som hanterar eller tillverkar livsmedel ha fettavskiljare eller motsvarande anordning. Här hittar du information om vad som gäller för fettavskiljare.
Köldmedier Visa Dölj
Köldmedier är ämnen som ingår i alla typer av kylaggregat. Det finns bland annat i kylskåp, frysar, värmepumpar och anläggningar för luftkonditionering. Här hittar du information om vad som gäller för köldmedier.
Ventilation Visa Dölj
Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) ska göras innan ett ventilationssystem används för första gången eller när du bygger om ett befintligt ventilationssystem. Det görs för att säkerställa att inomhusklimatet är tillräckligt bra i lokalen. Kontrollen ska göras regelbundet med ett visst tidsintervall. Här hittar du mer information om ventilationskontroll.
Kontakta oss
Dela sidan