Farligt avfall och elavfall

Farligt avfall är sådant som är giftigt, frätande eller brandfarligt. Till elavfall räknas alla produkter med sladd eller batteri. Här hittar du som bor i Solna information om var du kan lämna ditt farliga avfall och ditt elavfall.

Farligt avfall och elavfall är skadligt för miljön och det är därför viktigt att du inte lägger detta avfall i den vanliga soppåsen eller spolar ner det i avloppet, utan att det istället tas hand om på rätt sätt. Exempel på farligt avfall är bekämpningsmedel, läkemedel, kosmetika, färg, lim- och lackrester, lösningsmedel och spillolja. Till elavfall räknas allt med sladd eller batterier men även ljuskällor som LED-lampor, lysrör, lågenergilampor och glödlampor räknas som elavfall.

Om du är osäker på vad som är farligt avfall eller elavfall kan du ta hjälp av Sörabs sorteringsguide. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här lämnar du ditt farliga avfall och elavfall

Du som bor i Solna kan lämna ditt farliga avfall och elavfall på flera olika ställen. Bland annat kan du utan kostnad lämna farligt avfall och elavfall på Returpunkt Solna centrum. Länk till annan webbplats. Mindre farligt avfall och elavfall kan du även lämna till den mobila miljöstationen och den mobila återvinningscentralen. Elavfall kan även lämnas hos elektronikbutiker och läkemedel på närmaste apotek. Läs mer nedan.

För boende i flerfamiljshus och enbostadshus kan fastighetsägaren beställa hämtning av farligt avfall och elavfall vid fastigheten. Läs mer under Avfall för fastighetsägare.

Är du verksamhetsutövare i Solna? Läs mer om farligt avfall och elavfall under Avfall för företag och verksamheter.

Återvinningscentral Visa Dölj

Farligt avfall kan lämnas på någon av avfallsbolaget SÖRAB:s fem återvinningscentraler i regionen.

Grovavfall kan även lämnas på Returpunkten (en mini-återvinningscentral) i centrala Sundbyberg. På Returpunkten kan du lämna mindre mängd grovavfall elavfall (maxstorlek 50*70 cm) och farligt avfall.

SÖRAB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om var återvinningscentralerna och Returpunkten finns och deras öppettider.

Märk alltid ditt farliga avfall med innehåll om det inte redan står på behållaren.

Stationär miljöstation Visa Dölj

Farligt avfall och elavfall som småelektronik, batterier och ljuskällor men även bilbatterier och större startbatterier kan lämnas vid någon av de två stationära miljöstationerna i staden.

Stadens stationära miljöstationer finns vid OKQ8 i Bergshamra (Kungshamravägen 1) och vid OKQ8 i Solna strand (Hemvärnsgatan1) och är tillgängliga under drivmedelstationernas öppettider.

Märk alltid ditt farliga avfall med innehåll om det inte redan står på behållaren.

Mobil miljöstation Visa Dölj

Den mobila miljöstationen gör det möjligt för dig som bor i Solna att återvinna mindre mängder farligt avfall och elavfall nära hemmet. Den stannar på flera platser runt om i staden och utgår varje helgfri torsdag från Solnaplan. Läs mer under Mobil miljöstation.

Märk alltid ditt farliga avfall med innehåll om det inte redan står på behållaren.

Mobil återvinningscentral Visa Dölj

Den mobila återvinningscentralen gör det möjligt för dig som bor i Solna att återvinna något större mängder farligt avfall och elavfall nära hemmet. Den besöker regelbundet Bergshamra, Hagalund och Huvudsta. Läs mer under Mobil återvinningscentral.

Märk alltid ditt farliga avfall med innehåll om det inte redan står på behållaren.

Batteriholkar Visa Dölj

Lösa batterier kan du lämna i någon av de tjugotal batteriholkar som finns utplacerade runt om i Solna. På Batteriåtervinningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hittar du mer information om var batteriholkarna i Solna finns.

Elektronikbutiker (elavfall) Visa Dölj

Elavfall kan lämnas till butiker som säljer elektronik. Dessa butiker har ett ansvar för att ta emot elavfall.

Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all elektronik som är mindre än 25 centimeter. I övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga att du har möjlighet att lämna in en gammal produkt när du köper en ny, motsvarande produkt i butik.

Apotek (läkemedel) Visa Dölj

Läkemedel som inte längre behövs eller gått ut kan lämnas till närmaste apotek. Alla apotek har skyldighet att ta emot gamla läkemedel. Utvalda apotek tar även emot sprutor och kanyler.

Kosmetiskt avfall Visa Dölj

Kosmetiskt avfall kan lämnas på ett flertal KICKS-butiker runt om i Stockholmsområdet, bland annat i Mall of Scandinavia och Solna Centrum. Som kosmetiskt avfall räknas kosmetiska förpackningar med rester kvar, så som smink, nagellack, parfym, hårborttagningsmedel, hårspray och hårfärg.

Mer information hittar du på KICKS webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kosmetiskt avfall kan även lämnas på återvinningscentraler och miljöstationer.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad