Återbruk

Att återbruka handlar om att ge våra saker ett andra liv istället för att kasta dem. På det sättet minskar avfallsmängderna. Här hittar du som bor i Solna information om var du kan lämna textilier, kläder och andra saker för återbruk.

Du som bor i Solna kan lämna ditt kläder, textilier och andra saker för återbruk på flera olika ställen. Bland annat kan du utan kostnad lämna saker för återbruk på närmaste återvinningscentral eller på någon av återbruksbutikerna i Solna. Kläder och textilier kan du också lämna i insamlingsbehållare på ett trettiotal platser runt om i staden och till den mobila återvinningscentralen.

Återvinningscentral Visa Dölj

Saker för återbruk kan lämnas på någon av avfallsbolaget SÖRAB:s fem återvinningscentraler i regionen. I Solna finns Returpunkt Solna centrum. Länk till annan webbplats.

På Returpunkten i Sundbyberg finns även möjlighet att på plats låna verktyg och symaskin för att lappa, laga eller fixa något nytt av något gammalt. Här finns också en återbrukshyllan där du gratis kan hämta sådant som någon annan lämnat för återbruk.

SÖRAB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om var återvinningscentralerna och Returpunkten finns och deras öppettider.

Mobil återvinningscentral (textil) Visa Dölj

Den mobila återvinningscentralen gör det möjligt för dig som bor i Solna att lämna in textil för återbruk nära hemmet. Den besöker regelbundet Bergshamra, Hagalund och Huvudsta. Läs mer under Mobila återvinningscentralen.

Insamlingsskåp för kläder och textilier Visa Dölj

Solna stad samarbetar med hjälporganisationerna Human Bridge och Emmaus som har ställt upp ett trettiotal insamlingsskåp för kläder och textilier runt om i Solna. På Human Bridges webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Emmaus webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om deras insamlingsskåp för kläder och textilier.

Du kan lämna både hela och trasiga kläder och hemtextilier till insamlingsskåpen men däremot inte grovt nedsmutsade, illaluktande, blöta eller mögliga textilier. För mer information om vad du får eller inte får lämna till insamlingsskåpen, se Human Bridges webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Emmaus webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Returpunkten Solna centrum Visa Dölj

På Returpunkten i Solna centrum kan du som privatperson lämna saker till återbruk, mindre mängd grovavfall, el-avfall och visst farligt avfall.

I Returpunktens ateljé kan du lappa och laga eller fixa något nytt av något gammalt.

Returpunkten vill hjälpa dig att på ett enkelt sätt återbruka saker och material istället för att slänga. Det du inte längre vill ha kan vara till glädje för någon annan – till exempel böcker, leksaker, prydnadssaker, husgeråd och porslin.

I Returchansen hittar du saker som är värda en andra chans istället för att bli avfall. Istället för att köpa en ny grej kanske du hittar något nygammalt som fyller ditt behov. Då får du ta med dig saken hem, gratis.

Adress: Bibliotekstorget 8, Solna Centrum (bredvid Biblioteket).

Returpunkten Solna centrums webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återbruksbutiker Visa Dölj

Det finns flera återbruksbutiker i Solna och grannkommuner som tar emot saker som du inte längre behöver eller vill ha. Några av de större etablerade återbruksbutikerna är Stadsmissionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Myrornas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Emmaus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Röda Korset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Flera butiker erbjuder dessutom hämtning av saker du vill återbruka.

Andra tips för att förebygga avfall

Förutom att lämna in saker för återbruk finns andra saker du kan göra för att förebygga avfall genom att laga, låna och återanvända. Nedan hittar du några sidor som ger dig bra tips.

Returpunkten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Sundbyberg finns möjlighet att på plats låna verktyg och symaskin för att lappa, laga eller fixa något nytt av något gammalt.

webbplatsen Miljönär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du tips och inspiration för hur du kan konsumera mer miljövänligt. Webbplatsen innehåller en lång lista med miljönär-märkta verksamheter och företag.

webbplatsen Fixa grejen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är en del av en kampanj från Naturskyddsföreningen, hittar du smarta tips på hur du kan förlänga livet på dina kläder och andra saker.

webbplatsen Länge Leve Prylen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information och återbrukstips om hur saker och ting kan hålla längre och slipper hamna på återvinningscentralen.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad