Luft­kvalitet

De senaste åren har Solna stad genomfört en rad åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i staden. Staden har en mätstation för luftkvalitet installerad som ger ett viktigt underlag i arbetet.

Utsläpp av luftföroreningar har minskat betydligt de senaste decennierna. Sedan 1990 har utsläppen av svaveldioxid och även kväveoxider, ammoniak och flyktiga organiska ämnen minskat. Trots förbättrad luftkvalitet finns vissa luftföroreningar, framförallt kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10), som fortfarande riskerar att ligga på för höga nivåer.

Luftföroreningarna kommer till stor del från biltrafik, slitage av vägbanor, däck och bromsar. Även industrier och förbränningsanläggningar påverkar Stockholmregionens luftkvalitet. Luftens kvalitet kan variera snabbt under ett dygn. Hur mycket föroreningar det finns i luften beror framför allt på trafiken och vädret.

Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om luftkvaliteten i Sverige.

Sverige har 16 miljökvalitetsmål för att styra mot långsiktig hållbarhet – ett av målen heter Frisk Luft Länk till annan webbplats..

Beräkningar och mätning av luftkvaliteten i Solna

Solna stad genomför både mätningar och beräkningar av luftkvaliteten i hela staden. Solna har under många år uppfyllt miljökvalitetsnormerna.

Miljökvalitetsnormer för luft, som finns i svensk lagstiftning, syftar till att skydda människors hälsa och naturmiljön. Dessa består av gräns- och målvärden (framförallt års- och dygnsmedelvärden) för ett antal hälsoskadliga luftföroreningar.

Sedan 2019 mäter Solna stad, med hjälp av en station för mätning av luftkvalitet, halten av luftföroreningarna kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10). Mätningarna 2019 till och med 2023 på Råsundavägen visar att halterna av kvävedioxid och partiklar i staden ligger väl under miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. För kvävedioxid uppnås även miljömålet för ”Frisk luft”.

2024 flyttades mätaren till Enköpingsvägen vid Ritorp, där det både är mycket trafik och bostäder, precis som på Råsundavägen.

För hela Solna görs kvalificerade beräkningar av luftföroreningar. Beräkningarna följer en modell från Naturvårdsverket och ger en god bild av läget. Även beräknade värden ligger under miljökvalitetsnormerna.

Solna är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund

Östra Sveriges Luftvårdsförbund ansvarar för beräkningar och analys av mätningar av luftkvaliteten. Luftvårdsförbundet ser till att modellen för beräkningar stäms av mot uppmätta värden. Inom förbundets område finns ca 20 kommunala mätare och ett antal regionala. De regionala mäter luft vid större regionala vägar och på landsbygden. På Östra Sveriges Luftvårdsförbunds webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om resultaten från den senaste luftkvalitetsberäkningen över Solna stad och resten av Stockholmsregionen. Där kan du också söka på en specifik adress.

Så beslutas vad som är acceptabla nivåer av luftföroreningar

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att alla luftföroreningar är förknippade med risker för människors hälsa. 2019 sammanställde WHO rekommenderade nivåer för att minimera riskerna. EU har förhandlat fram rikt- och målvärden för luftkvalitet baserat på WHO:s rekommendationer. Värdena som hamnade på högre nivåer än WHO:s rekommendationer, men avsevärt lägre än tidigare rikt- och målvärden som gäller från 2026 och ska vara uppnådda inom EU till år 2030. Solna ligger under nästan alla dessa värden.

Naturvårdsverket gör beräkningar av framtida utsläpp och beräkningarna visar på fortsatt sjunkande nivåer. Utvecklingen förutsätter att samhället genomför en mängd åtgärder.

Så jobbar Solna stad för att förbättra luftkvaliteten

Solna stad har genomfört flera åtgärder som förbättrar luftkvaliteten. Staden har:

  • sänkt den skyltade hastigheten på ett stort antal lokalgator
  • arbetat för utvecklingen av infrastruktur för laddning av elbilar
  • fasat ut oljepannor och ställt allt högre krav på utsläpp från transporter vid upphandling
  • förbättrat renhållningen och arbetar med så kallad dammbindning under dubbdäckssäsongen, tillsammans med mer sandupptagning och plantering av växtlighet nära stadens vägar.

Staden arbetar också för ett ökat hållbart resande med fler och bättre cykelvägar, en utbyggnad av kollektivtrafik och genom att bygga nya bostäder nära kollektivtrafik.

Det här kan du göra för att förbättra luftkvaliteten Visa Dölj

Alla som bor eller bedriver verksamhet i Solna har ett ansvar för att luften ska bli så bra som möjligt. Det här kan du som solnabo bidra med:

  • Undvik korta körningar med bil och avstå från bilkörning i centrala Solna. Gå, cykla eller åk buss till arbete, studier och fritidsaktiviteter.
  • Om du måste skjutsa till skola, förskola och fritidsaktiviteter, parkera bilen en bit ifrån.
  • Använd motorvärmare när det är kallt och undvik tomgångskörning. Avstå dubbdäck.
  • Håll den skyltade hastigheten.
  • Välj elcykel i stället för extra bil.
  • Välj en bil med låga utsläpp, till exempel en elbil om du behöver köpa ny bil. En bil med låg vikt sliter också mindre på vägbanan.
  • Elda torr, ren ved om du har en braskamin eller annan eldstad. Använd en miljögodkänd kamin.

Tomgångskörning Visa Dölj

När bilen står på tomgång medför det en ökad belastning på luftkvaliteten i staden. Enligt Solna stads lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter Pdf, 86 kB, öppnas i nytt fönster. är det därför endast tillåtet att ha bilen stående på tomgång i högst en minut.

Tomgångsförbudet gäller inte:

  • om fordonet på grund av trafikförhållanden står stilla, till exempel i en trafikkö
  • om motorn hålls igång för fordonets ändamålsenliga brukande, till exempel för att gräva, hissa upp en lyftanordning, komprimera avfall och rengöra gator.

Det är inte tillåtet att ha motorn på tomgång för att värma upp fordonet eller för att driva luftkonditioneringen.

Det är polisen i Stockholms län som kontrollerar att reglerna för tomgångskörning efterlevs. Om någon bryter mot reglerna för tomgångskörning kan du därför göra en anmälan till polisen på telefonnummer 114 114. 

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad