Husdjur och djurhållning

Att ha husdjur innebär för de flesta djurägare att man får en ökad livskvalitet men det innebär även ett stort ansvar. Husdjur kan ibland vålla obehag för andra människor. Därför finns det ordningsregler för djurhållning i Solna stad.

Katt och hund

Det behövs inget tillstånd för att ha hund eller katt i Solna. Däremot är det enligt Solna stads lokala ordningsföreskrifterna Pdf, 9 MB, öppnas i nytt fönster. kopplingstvång av hundar på allmän plats i Solna. Brott mot kopplingstvånget kan ge böter. Vill du rasta hunden utan koppel finns åtta stycken hundrastgårdar i staden. Läs mer under Uppleva och göra.

Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om regler kring och skötsel av katter, hundar och andra sällskapsdjur. Där hittar du också information om hur du gör om du ser ett djur som far illa.

Tillstånd för djurhållning

Inom detaljplanelagt område krävs tillstånd enligt de lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna för Solna stad Pdf, 86 kB, öppnas i nytt fönster. för att hålla nötkreatur, häst, get, får, svin samt pälsdjur och fjäderfä som inte är sällskapsdjur (exempelvis höns). Om du inte själv äger fastigheten så ska du först fråga fastighetsägaren. 

För ovan djurhållning söks tillstånd via blanketten för ansökan om djurhållning som du hittar i självserviceportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Notera att Solna stad generellt inte ger tillstånd för tuppar, då de riskerar att störa grannar med sitt galande. 

Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information om de djurskyddsföreskrifter som finns om hur djuren ska skötas och förvaras. Sedan den 21 april 2021 ska alla som har fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap, oavsett antal eller syftet med djurhållningen registrera sin anläggning, detta gör du hos Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet med registreringen är att Jordbruksverket ska kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.

Tillstånd enligt djurskyddslagstiftningen krävs för att bedriva näringsverksamheter med djur, till exempel hunddagis eller zoobutik. För mer information om tillstånd enligt djurskyddslagen kontakta Stockholms länsstyrelse. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillstånd för ormhållning

Inom detaljplanelagt område krävs tillstånd enligt de lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna för Solna stad Pdf, 86 kB, öppnas i nytt fönster. för all ormhållning – även för ormar som inte är giftiga. Tillståndet om ormhållning är förenade med vissa villkor, exempelvis att ormen ska förvaras i ett låst och rymningssäkert terrarium. För giftormar finns ytterligare villkor och det finns dessutom ett antal giftormar som är förbjudna att ha i bostäder. Kontakta Solna stad via kontaktcenter för mer information om samtliga villkor för ormhållning.

Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om de djurskyddskrav som finns för hållande, uppfödning och försäljning av ormar som sällskap och hobby.

Du ansöker om tillstånd via e-tjänsten för ansökan om ormhållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad