Solenergi

Solens energi kan direkt tas tillvara på två olika sätt. Antingen kan solens strålar omvandlas till värme med hjälp av solfångare eller till el med hjälp av solceller. Här hittar du information om vad solenergi är och hur du går tillväga ifall du är intresserad att installera upp solceller eller solfångare.

Solenergi är en klimatsmart, effektiv och välbeprövad förnybar energikälla och allt fler väljer att installera solceller och solfångare.

Energi- och klimatrådgivningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om solenergi, och även få opartisk och kostnadsfri service och rådgivning.

Solkarta över Solna

Med hjälp av den digitala karttjänsten Solkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du som bor eller är verksam i Solna, eller andra delar av Stockholmsregionen, kan se hur mycket solenergi som når ditt tak och därmed hur stor potentialen för solenergi är på ditt hus.

Solkartan har tagits fram i ett samarbete mellan StorSthlm och Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Solelportalen

webbplatsen Solelportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som drivs av Energimyndigheten, hittar du samlad information och vägledning om solel. Där finns saklig och oberoende information om solcellsanläggningar, från planeringsfasen inför en installation till avveckling av en anläggning.

Installera solceller

Är du intresserad av att installera solceller eller solfångare? Då behöver du oftast ansöka om bygglov eller anmäla byggåtgärd men det finns också bygglovsbefriade solceller.

Läs mer om vilka bygglovsregler som gäller för att installera solenergi under Bygglov.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad