Förstelärare på förskolan delar med sig av kunskap

Precis som i skolan finns det förstelärare i förskolan. I kommunens förskolor finns det i dag sex stycken förstelärare och en av dem är Tünde Végváriné Vincze på Sagolandets förskola.

Tünde Végváriné Vincze

– Som förstelärare får jag möjlighet att dela med mig av min kunskap och erfarenhet som förskollärare. Det finns så mycket bra vi kan göra för att utveckla och fortsätta höja kvaliteten i förskolan.

Förstelärare i förskolan ger ökad kompetens och handledning för att utveckla det pedagogiska arbetet. Flera gånger om året arrangerar förstelärarna samlingar dit alla förskolans pedagoger är välkomna. Ett alltid lika aktuellt område är barnens språkutveckling. Tillsammans samlar förstelärarna in goda exempel och berättar om dem under inspirerande föreläsningar.

– I vardagen i förskolan är min roll att dela med mig av idéer och verktyg samt stödja mina kollegor att sätta igång olika projekt, säger Tünde Végváriné Vincze.

– Men jag kan också agera bollplank om det uppkommer en svår situation eller om någon bara vill prata igenom en händelse.

Lena Lundström är skolchef i Solna stad och framhåller att förstelärare är ett sätt att hålla hög kvalitet i förskolan.

– Förstelärarna är verkligen en fantastisk resurs som kunskapsinspiration, för att sprida arbetssätt i barngruppernas vardag och skapa likvärdighet i förskolan som helhet. På deras initiativ finns det flera tillfällen till fortsatt utbildning för alla som arbetar i förskolan, säger Lena Lundström.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad