Avverkade träd blev hem åt hotad skalbagge

Den utrotningshotade skalbaggen bredbandad ekbarkbock har fått starkare fäste i Solna visar stadens senaste artinventering. Stadens strategiska arbete för biologisk mångfald visar sig nu i konkreta resultat.

Plagionotus detritus, bredbandad ekbarkbock

Plagionotus detritus, bredbandad ekbarkbock

Biologisk mångfald handlar om variationen av livsmiljöer, växter och djurarter i vår omgivning och är en förutsättning för vår livskvalitet. Olika arter hjälper till på olika sätt. Växter bidrar till renare luft, rovfåglar jagar skadedjur och insekter hjälper till med pollinering så att vi kan producera mat.

När staden bygger sparas alltid så många träd som möjligt. Då träd ändå behöver avverkas, så försöker man att kompensera för detta på olika sätt. När en ny bussdepå i östra Huvudsta byggdes användes till exempel avverkade ekstammar och grenar till att skapa en ”faunadepå” istället för att göra avverkade träd till flis.

En faunadepå är en plats där stockar och grenar läggs upp för att gynna skalbaggar och andra arter som lever på död ved, för att på kort sikt mildra effekten av trädfällningen. Inventeringen som gjordes visade senare att de upplagda ekstockarna blivit hem åt över tusen nya skalbaggar av just den hotade arten bredbandad ekbarkbock.

Bredbandad ekbarkbock är en av 230 arter av skalbagge i Solna, den är unik då den har höga krav på sin livsmiljö för att trivas. Sedan många år har bredbandad ekbarkbock levt i Kungliga nationalstadsparken i Solna och Stockholm. Under senare år har arten hittats i Solna utanför nationalstadsparken, bland annat i Karlbergs slottspark i södra Solna. Under 2022–2023 gjordes en ny inventering av ekbarkbocken, som nu hittas på fler ställen i Solna jämfört med föregående inventering 2015.

– Att ekbarkbocken nu hittas på fler ställen i Solna blir som ett kvitto på att stadens strategiska arbete att främja biologisk mångfald fungerar. Där det finns bredbandad ekbarkbock kan man med säkerhet säga att det är en god livsmiljö för mängder av andra småkryp och svampar, vilket är positivt för den biologiska mångfalden i Solna. Säger Veronica Gelland Boström, kommunekolog och miljöspecialist på Solna stad.

Staden arbetar strategiskt med att på olika sätt främja biologisk mångfald, bland annat genom artinventeringar som denna. Men även genom att skydda och sköta särskilt värdefulla naturområden i staden, bekämpa invasiva arter och genom utveckling av grönområden i stadsmiljön. Eller att lämna död ved i Solnas naturområden så att skalbaggarna kan hitta nya hem.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad