Tre nominerade till Miljöpriset

Solna stads miljöpris delas ut en gång per år. De tre nominerade i år är förskolan I Ur och skur Järvastaden, organisationen Gretas Gamlingar och Isabel Samolov med butikskonceptet Cirkus Second Hand.

Vinnaren presenteras 21 maj på Frukostbrickan som är ett
återkommande arrangemang av Solna stad för det lokala näringslivet. 2023 års pris gick till föreningen Rena Mälaren för sitt arbete med att städa bort skräp och gifter från Mälaren och Östersjön.

Förra årets vinnare av Miljöpriset. På bild från vänster till höger: Oskar Kihlborg och Cassiani Fotinos, Rena Mälaren, Victoria Johansson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna stad och Marc San martin, Rena Mälaren

Nominerade 2024

Förskolan I Ur och Skur Järvastaden

Motivering: Pedagogerna arbetar med att långsiktigt skapa hållbara vanor hos förskolebarnen. På ett systematiskt sätt inkluderar man en bredd av miljöfrågor, allt från energi till naturvård. Man anpassar aktiviteter efter olika åldrar och har fokus på barnens eget engagemang. Barnen uppmuntras till att dela med sig av sitt engagemang till personer i sin närhet.

Organisationen Gretas Gamlingar Bergshamra

Motivering: I flera år har Gretas Gamlingar bedrivit opinionsbildning i Solna for att uppmärksamma klimatfrågan. Man har ordnat utbildningar om klimat, energi och hållbar konsumtion och därmed bidragit till att skapa beteendeförändringar i hållbar riktning. Nyligen har Gretas Gamlingar tagit initiativet och lyckats skapa Klimatsmart Bergshamra som samlar flera föreningar och företag i Bergshamra, som vill verka i hållbar riktning.

Isabel Samolov och butikskonceptet Cirkus Second Hand

Motivering: Isabel Samolov har genom enträget och engagerat arbete expanderat från en second hand-butik i Solna till att även driva en pop up-butik i Mall of Scandinavia, där hon når många människor. Butikerna har ett instagramkonto som följs av över 4000 personer. Isabel Samolov erbjuder kunderna miljöanpassade varor på en plats där de kanske inte hade förväntat sig det.

vår sida Miljöpris kan du läsa mer om Solna stads Miljöpris.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad