Så ska utsläppen i Solna minska

Utsläpp av växthusgaser måste minska betydligt för att motverka pågående klimatförändringar. Stadens nya växthusgasbudget visar hur mycket utsläppen i Solna behöver fortsätta att minska och vilka klimatåtgärder som kan ge störst effekt.

Foto: Dan Lepp

Solna har redan gjort stora omställningar för att minska utsläppen i staden. De senaste trettio åren har utsläppen minskat med drygt 30 procent. Solna stad har tagit fram en växthusgasbudget som visar hur mycket utsläppen behöver fortsätta att minska över tid, för att vi ska bidra till globala klimatmål.

– Växthusgasbudgeten hjälper oss att följa de största utsläppskällorna i Solna och sätta fokus på rätt åtgärder i stadens klimatarbete. Budgeten finns på stadens hemsida, för att Solnabor och företag ska kunna vara delaktiga i den klimatomställning vi nu gör tillsammans. Alla kan göra något för att bidra till att vi minskar utsläppen, säger Victoria Johansson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna stad.

Utsläppen minskar

Mellan åren 1990 och 2021 minskade utsläppen av växthusgaser i Sverige med 33 procent och i Solna med 38 procent. Det beror främst på att olja nästan helt är borta som värmekälla. I Solna är nio av tio hushåll anslutna till fjärrvärme och övriga har andra nya system. Fjärrvärmen är förnybar och kommer från värmeåtervinning av avloppsvatten, från biobränslen och el från vattenkraft.

En annan förändring som minskat utsläppen är att fordonen har blivit mer bränslesnåla och att andelen förnybart bränsle har ökat. Bland nyregistrerade bilar i Solna är laddbara bilar det absolut vanligaste. Stadens egna verksamheter har successivt ersatt bensin- och dieselbilar med elbilar och ställt krav på fossilfria transporter i upphandlingar. Laddstolpar har satts upp i staden och en satsning på energieffektiva fastigheter pågår. Men fortfarande är det trafiken som står för de största utsläppen.

– Ungefär 80 procent av utsläppen i Solna kommer från trafiken, så det viktigaste vi kan göra är att minska trafiken och att se till att de fordon som måste rulla är fossilfria. Vi som bor i Solna kan bidra genom att till exempel gå eller cykla mer eller åka kollektivt, säger Victoria Johansson.

Solna stads växthusgasbudget

Solna stads nya växthusgasbudget visar hur mycket växthusgaser Solna kan släppa ut och samtidigt bidra till att världen klarar globala klimatmål. FN har räknat fram att världens länder behöver ha närmast noll procent utsläpp år 2050, för att inte klimatförändringarna ska bli dramatiska. Solna och Sverige som helhet planerar att ha nära noll procent i utsläpp redan 2045. För att nå målet behöver utsläppen i Solna successivt minska med cirka 9 procent per år.

Läs mer om Solnas växthusgasbudget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad