Gladare av träningen – friskvård 65+

Lena fick bättre livskvalitet genom sina nya motionsvanor. Nu hoppas hon att fler seniorer upptäcker stadens friskvårdsarbete.

Det är en pigg och glad Lena Berg som möter oss på seniorträff Turkosen vid Solna centrum. Hon är redan ombytt inför ett styrketräningspass i friskvårdsrummet, en av de aktiviteter hon numera talar om med stor entusiasm. Men det har inte alltid varit så.

Förändringen började med Hälsoprojektet 65+ som Lena anmälde sig till efter lång tvekan. Framför allt var hon skeptisk till utomhusträningen som ingår, men redan efter första gången kände hon att det inte var så dumt ändå. Det var riktigt kul.

– Det var verkligen oväntat. Att träna på gym var jag van vid, men att motionera utomhus med de andra blev det som gav mig allra mest – en
riktig aha-upplevelse för mig. Efter ett tag längtade jag verkligen till måndagsträningarna.

Utmanar sig själv

Hon talar varmt om GIH-studenterna som driver projektet och skapar så bra stämning. De får deltagarna att upptäcka nya träningsformer och utmana sig själva. Visst kan man köra marklyft fast man är över sjuttio – och du är starkare än du tror!

De positiva erfarenheterna gjorde också att Lena sökte sig till friskvårdsrummet på Turkosen och gick den obligatoriska introduktionskursen.

– Jag fick tips om övningar som passade mig och redan efter sex gånger var jag mycket bättre i ryggen. Mina barn har också märkt skillnaden, de säger att jag är så glad nu för tiden, säger hon och skrattar.

Träning för alla

Lenas viktigaste budskap till stadens seniorer är: att komma igång, om inte på egen hand så med hjälp av stadens friskvårdserbjudanden.

– Våga pröva. Tänk inte att du är för svag, stel, tjock eller gammal – det
är du inte! Det är ju så kul, det vill jag verkligen få fram. Och alla kan vara
med så länge man bara kan ta sig dit, om det så är med gånghjälpmedel.

Lena tipsar om träning

1. Boka schemalagda aktiviteter – då blir det av!
2. Träna tillsammans med andra – då får du pepp!
3. Träna både motion och styrka.
4. Ha minst tre aktiviteter varje vecka.

Lenas veckoprogram Visa Dölj

• Styrketräning i Turkosens friskvårdsrum 1–2 ggr/vecka
• Rask promenad, 40 minuter 3–5 ggr/vecka
• Cirkelträning för seniorer Friskis & Svettis 1–2 ggr/vecka
• Linedance, bokad kurs 1 gång/vecka

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad