Upptäck din kreativitet!

Solna kulturskolas lokaler är en egen liten värld som sjuder av kreativ mångfald och som betyder mycket för väldigt många.

Utbudet är stort och brett och det är något som Inger Carlonberg, kulturskolans rektor, gärna betonar.
– Femåringen som tar sina första ackord är lika viktig för oss som artonåringen som lägger upp professionellt låtmaterial på Spotify. Hos oss kan de uppträda på samma scen och busa med varandra i korridorerna.

Aldrig för sent att börja

Merparten av skolans elever har inte kommit upp i tonåren ännu. Det är något skolan gärna vill ändra på. Therese Nelson, biträdande rektor, tycker att det är synd att många tror att man måste börja i tidig ålder för att det ska vara någon vits.

– I vissa ämnen kan det vara svårare än andra att komma in som nybörjare när man är äldre, till exempel dans. Men kulturskolan är en plats för alla barn och unga. Du ska inte låta bli att söka bara för att du blivit tonåring, säger hon.

Åldersblandningen är en viktig poäng med verksamheten. Det betyder mycket för de yngre att ha positiva förebilder, och i samband med konserter och föreställningar har de äldre eleverna viktiga roller att fylla. Inte minst bakom scenen är det viktigt med lite extra rutin. Det hjälper de yngre att klara av anspänningen och väntetiderna som är en oundviklig del av alla framträdanden.

Viktigt att få stå på scen

Solna kulturskola är noga med att erbjuda många möjligheter att uppträda inför publik. Det är inget tvång att uppträda live och med foto-, film- och musikstudio finns andra sätt att nå ut till en publik.

Men att ta sig igenom nervositeten inför en scendebut är oerhört betydelsefullt. Får du dessutom göra det flera gånger, och upptäcka hur samspelet med publiken utvecklar dig, har du fått med dig något du kommer ha nytta av hela livet.

Repetition i Kulturskolans studio i Solna.

Ava repeterar i kulturskolans studio.

Knattar och stjärnor

Det finns också exempel på elever från skolan som gjort artisteriet till sitt yrke. Näst på tur står kanske sångerskan Ava vars låtar har börjat uppmärksammas. Då är det bra att Solna kulturskola också har flera pedagoger med egna professionella karriärer, som kan ge råd och tips.

Läs mer om Kulturskolan.

Kontakta oss

Senast uppdaterad