Främmande kräftdjur har upptäckts i Ulvsundasjön och Bällstaviken

I den blå Ulvsundasjön speglas Huvudstas höghus och grönska. 

I Bällstaviken och Ulvsundasjön har det upptäckts främmande arter av kräftdjur genom den miljöövervakningen av bottenfauna som genomförs. Tillsammans kan vi hindra dess spridning.

En främmande art är en art som med människans hjälp, avsiktligt eller oavsiktligt, flyttats från ett område till ett annat. Vissa främmande arter är invasiva, det vill säga de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller kan orsaka ekonomiska skador.

Introduktion av främmande arter och stammar kan vara ett hot mot den biologiska mångfalden i både våra största sjöar, vattensystem och havsområden. Om en art saknar naturliga fiender, kan fylla en tom nisch och har förutsättningar att bli introducerade i höga tätheter, så kan arten bli invasiv.
Ett exempel är introduktionen av signalkräftan som varit smittbärare av kräftpesten som i sin tur har orsakat att den inhemska flodkräftan är starkt hotad.

I Bällstaviken och Ulvsundasjön har man upptäckt några främmande arter av kräftdjur (mysider) genom den miljöövervakningen av bottenfauna som görs. Kräftdjuren upptäcktes först i Mälaren, sedan hos oss i Solna.

Kräftdjuren som påträffats i Ulvsundasjön och Bällstaviken är Pungräkan Limnomysis benedeni samt den röda pungräkan Hemimysis anomala. Båda dessa pungräkor har fått stor spridning i östra Mälaren.

Skylt som med råden som minskar spridning av främmande arter. Förstora bilden

Klicka på bilden för större version.

Solna stad hjälper nu till i arbetet med att försöka begränsa spridningen av dessa arter genom att informera om spridningen och ge råd om vad Solnabor kan göra för att bidra.

Staden sätter upp skyltar med tips och information på temat ”Töm, Tvätta, Torka”. Skyltarna sitter uppe vid båtklubbar i det berörda området eftersom fritidsbåtar och annan utrustning kan vara en viktig vektor för spridning av de främmande arterna.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad