Världsvattendagen 2024

Vatten är vår viktigaste resurs. Vatten, och vatten av god kvalitet, är förutsättningen för livet på jorden.

Klimatförändringar och befolkningsökning, tillsammans med nationella och globala krav, gör att vi måste använda vatten på ett hållbart sätt. I år är temat för Världsvattendagen ”Vatten för fred”. Det belyser vikten av tillgång till rent vatten för en stabil och konfliktfri värld. I Sverige är vi lyckligtvis förskonade mot konflikter om vatten och vattenanvändning, men vi kan fortfarande arbeta för en mer hållbar vattenförbrukning och konsumtion. Genom att ändra vårt beteende kring vatten kan vi alla göra skillnad.

I Stockholmsområdet är vi lyckligt lottade som kan hämta vatten i Mälaren för att producera dricksvatten. I Solna är det Norrvatten som distribuerar de mesta av dricksvattnet.

Även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverket bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Det går vanligtvis åt mycket vatten under varma vår- och sommardagar när många vattnar trädgårdar och fyller pooler. Oavsett tillgången på vatten så finns det flera skäl att vara sparsam med dricksvatten. Dels är vatten en naturresurs som vi bör hantera varsamt, dels går det åt energi för att rena och producera dricksvatten.

Tips för att spara vatten

Det är enkelt att bli en mer hållbar vattenanvändare och tillsammans kan vi spara tusentals liter vatten varje dag.

  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
  • Samla upp regnvatten från takrännor för att vattna trädgården.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
  • Spola ur vattnet som stått still i kranen. Det kan man samla upp för att till exempel vattna växter med.
  • Vattna inte med dricksvatten.

Stadens arbete

Solna stad arbetar tillsammans med våra grannkommuner och Norrvatten för att värna allt vatten, både idag och för kommande generationer. Detta gör vi genom åtgärdsprogram för att minska spridningen av miljöfarliga ämnen, värna grundvattnets kvalitet och kvantitet samt arbeta med våra gemensamma havsvikar, sjöar och vattendrag i syfte att uppnå god kemisk och ekologisk status enligt gällande miljödirektiv.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad