Så kommer Norra Hagastaden bli

Den första detaljplanen för Norra Hagastaden går ut på samråd den 30 april. Den visar ett förslag på hur Solnas nya stadsdel är tänkt att se ut. Området ska rymma både bostäder, verksamheter, vårdlokaler, torg och parker. Planarkitekten Erik Nordenstam berättar mer om tanken bakom Norra Hagastaden.

Erik Nordenstam, planarkitekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hagastaden är Solnas och Stockholms gemensamma stadsutvecklingsområde. Solnas del kallas Norra Hagastaden berättar Erik Nordenstam, planarkitekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Han är en av planarkitekterna som arbetar med Norra Hagastaden.

- En vision för Hagastaden är att utveckla världens främsta område för ”Life Science”, en plats för forskning, utbildning, vård och företagande, där 50 000 personer ska arbeta. Totalt ska 6000 bostäder byggas, varav 3000 i Solna, för att totalt 13 000 människor ska kunna bo i Hagastaden.

Erik Nordenstam beskriver Norra Hagastadens läge som unikt ur ett Solnaperspektiv, eftersom området knyts ihop med övriga Hagastaden och Stockholms innerstad. Samtidigt som det ligger intill Hagaparken och Brunnsviken. Byggnaderna i området kommer vara en blandning av gammalt och nytt.

- Det finns många gamla byggnader, med arkitektur av högsta klass, som bevaras i området. Även Sjukhusparken och andra grönområden som bevaras kommer att ge en historisk förankring och är såklart otroligt viktiga för livskvaliteten i en tät stadsdel.

Gamla byggnader ska användas på nya sätt. Fokus ligger på att skapa fler bostäder. Det var bland annat en förutsättning för gröna tunnelbanelinjens förlängning till Arenastaden från Odenplan och den nya stationen Hagastaden som byggs just nu.

- Merparten av de äldre hus som sparas görs om till bostäder. Men även centrumändamål, som handel och service, kontor, hotell eller andra verksamheter. Förskola, skola, patient- och anhörigboende kan tillkomma i några av de äldre byggnader som sparas i området. Forskning, vård och högre utbildning är andra tänkbara ändamål, även om bostäder ska prioriteras.

De äldre byggnaderna i området har historia som sträcker sig långt bak i tiden. Eugeniahemmet är byggt i slutet av 1800-talet och var från början ett sjuk- och skolhem för obotligt sjuka barn. Det blev den allra första byggnaden i det som sedan blev Solna sjukhusområde.

- Eugeniahemmet instiftades av prinsessan Eugenia, dotter till Oscar I. Planen för Eugeniahemmets huvudbyggnad är att den ska bli ett patient- och anhörigboende och fungera som ett hemlikt boende för familjer med barn som behöver vara på sjukhus. Övriga delar är tänkta att byggas om till förskola och/eller skola. Den historiska kopplingen till vård och skola för barn gör att cirkeln kommer slutas.

Psykiatribyggnaden, från 1940-talet, är en annan av byggnaderna som ska bevaras. Den var från början ett mindre mentalsjukhus och kommer byggas om till bostäder.

vår sida om Norra Hagastaden kan du läsa med om stadsdelen och hitta mer information om detaljplanen.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad