Överjärvas kulturhistoria ska värnas

Ladugården på Överjärva gård håller på att rustas upp för att kunna fyllas med innehåll och aktiviteter och det kulturhistoriska värdet ska bevaras. Upprustningen följer modern lagstiftning så att både människor och djur ska ha det bra när de vistas i ladugården. Renoveringen är en del i arbetet med att göra Överjärva gård till ett levande besöksmål året runt.

Förra året fattade Solna stad beslut om att utveckla Överjärva gård till ett friluftsmuseum. I samband med utvecklingsarbetet har både invånare och besökare uttryckt att de vill att Överjärva gård ska bli ett besöksmål med längre öppettider, fler aktiviteter och bredare djurverksamhet. De vill även uppleva och lära sig mer av gårdens historia.

- De kulturhistoriska värden som bokstavligen sitter i väggarna, ska fortsätta att bevaras och utvecklas med varsamhet enligt lagens hårda krav. Men det immateriella kulturarvet är inte lika tydligt reglerat. Den berättelse som byggnaderna förmedlar om livet förr kan ju även spåras i andra nycklar till historien. Genom att belysa detaljer, brev, dagboksanteckningar, sparade redskap från mjölkproduktionen till exempel, kan vi förmedla kulturhistoriska värden på ett sätt som kompletterar och aktualiserar det tidskrävande arbetet med byggnaderna, säger Johanna Molvin, chef för konst och kulturmiljöer i Solna stad.

Första föremålet att lyftas fram i en särskild monter i caféet, är den vindflöjel som placerades på ladugårdens tak för 200 år sedan. Vindflöjeln är rostangripen och skör så hanteringen anpassas i dialog med Solna hembygdsmuseum som har bevarat föremålet i sina samlingar. Vindflöjeln kommer att användas som förebild till den nya vindflöjel som nu ska tas fram och monteras på taket när ladugården har renoverats klart.

- Ladugården renoveras så att den kan leva 200 år till. Renoveringen förbereder för djurhållning i den ena delen och för friluftsmuseets verksamhet i den andra delen. Många lagkrav behöver följas för att både människor och djur ska ha det bra när de är i ladugården. Vi vill till exempel ha stora djur i ladugården och det ställer vissa krav på takhöjd, säger Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

- Att se hur vi som samhälle sluter upp kring vårt gemensamma kulturarv och Överjärva gård är inspirerande. Tack till Solna hembygdsförening, gårdspersonalen och alla stammisar för ert engagemang och tålamod. Under det här året ser jag framemot att lära mig mer om gårdens historia och kulturvärden men också att blicka framåt om hur vi tillsammans, på bästa sätt gör denna fantastiska kulturskatt tillgänglig för fler, säger Sandra Lindström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Läs gärna mer och ta del av utvecklingen, vårens program och aktiviteter på Överjärva gård

Webbplats: https://www.solna.se/overjarva-gard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook https://www.facebook.com/overjarvagard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram: https://www.instagram.com/overjarvagard/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad