Finansiering klar för ny tunnelbaneentré

2017 påbörjade Solna stad ett detaljplanearbete i området Ekelund/Pampas. I uppdraget ingick bland annat att utreda möjligheten till en ny entré till Västra skogens tunnelbanestation. Nu finns ett finansieringsavtal på plats, vilket gör att processen för att anlägga entrén kan fortsätta.

Den befintliga entrén till Västra skogens tunnelbanestation.

Detaljplanearbetet som påbörjades 2017 innehåller även planer på cirka 850 nya bostäder, två förskolor och lokaler. För att gå vidare med detaljplanen behöver trafikförvaltningen i Region Stockholm, som ska genomföra projektet, försäkra sig om att projektet är ekonomiskt genomförbart. Det nya finansieringsavtalet möjliggör för trafikförvaltningen att besluta i frågan så att arbetet med detaljplanen kan gå vidare.

– Den här detaljplanen är en viktig del i att sammanföra Solna och Västra skogen med Stockholms innerstad. Vi ska bygga en modern stadsdel med hållbara bostäder och god kollektivtrafik där barnfamiljer ska kunna bo och trivas, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Av avtalet framgår att Solna stad kommer att stå som garant för de kostnader som arbetet för med sig. Stadens avsikt är att exploatörerna i området sedan ska finansiera arbetet. Avtalet innehåller även villkor om att regionen ska fatta beslut senast 30 juni 2024, och att detaljplanen ska vinna laga kraft senast 30 juni 2026.


Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad