Nu planteras vårblommorna i Solna

Våren är här! Nu inleds utplanteringen av blommor i Solna. Omkring 7000 vårblommor planteras nu i april i urnor och längs broräcken. – Det är efterlängtat. Nu rivstartar vi våren, säger Bernhard Huber.

Bernhard Huber sitter framför nyplanterade penséer. 

Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

Solna stads blomsterprogram består av ettåriga växter, så kallade annueller, som planteras i urnor och broräckeslådor runt om i staden.
– När de första 7 000 blommorna planteras nu i april kommer det synas att våren har kommit till stan, säger Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

Solnas blomsterprogram uppdaterades 2023 med ett nytt blomsterprogram som omfattar vår-, sommar- och höstblommor. Totalt planteras över 20 000 växter i år. Årets tema, ”Hela världens Solna”, är tänkt att spegla Solnas rika mångfald. Här blandas färger, former och material för att skapa ett så glatt och festligt tema som möjligt. Det planteras bland annat förgätmigej, penséer, pingstliljor och tulpaner.

Planteringarna ger möjlighet att skapa variation i Solnas stadsmiljöer och stärka platsernas karaktärer. Utöver att erbjuda våra boende och besökare vackra inslag i våra gaturum så utgör blomplanteringarna även viktiga livsmiljöer för insekter och andra pollinatörer.
– I Solna finns många grönområden, men även i de mer urbana områdena behöver vi få se naturens skiftningar. Sedan är blommor också viktiga för humlor och bin och bidrar till den biologiska mångfalden, vilket är bra för planeten, säger Bernhard Huber.

Stadens ambition är att fördela blommorna så att så många som möjligt får glädje av blomsterprakten. Därför placeras blommorna på platser där många boende och besökare passerar.
– Just i vardagen behöver vi små estetiska upplevelser som mest, på väg till bussen eller till träningen – vackra, färgglada inslag som kan bryta av mot betongen och pigga upp, säger Bernard Huber.

Vilken är din favorit av vårblommorna som planteras nu?
– Förgätmigej, den är skör och vacker!

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad