Ny upplaga av Hälsoprojektet 65+

I veckan gick startskottet för årets upplaga av Hälsoprojektet 65+, ett samarbete mellan Solna stad, GIH och privata gym.

Omkring 200 seniorer kommer att tränas av tretton Solnastudenter som läser på idrottshögskolan GIH. Under åtta veckor tränar man två gånger i veckan, både utomhus i grupp och på de gym som projektet samarbetar med.

Förväntan inför första utomhusträningen

Det var cirka hundra deltagare som kom till Skytteholms IP för årets första utomhusträning. Det var mulet och kyligt och en del tjuvstartade med uppvärmningen för att inte stelna till.

Elisabeth Molin var en av de som väntade otåligt på att få komma igång. Positiva erfarenheter från ett annat av omvårdnadsförvaltningens hälsoprojekt, samt rekommendationer från tidigare deltagare, fick henne att anmäla sig till Hälsoprojektet 65+.

– Det här ser jag verkligen fram emot. Dels för att det håller på hela åtta veckor med regelbunden ledarledd träning, dels för att jag får min fysik testad i början och i slutet. Sen är det kul att träffa så många andra som bor i Solna såklart. Det här med att träna utomhus ska bli spännande också, det är helt nytt för mig.

Glad kvinna springer och pratar med en annan person

Att träffa andra är en av fördelarna med att träna i grupp, tycker Elisabeth Molin.

Från teori till praktik

Victor Westin och Elias Nyvall är GIH-studenterna som ska leda och peppa Elisabeth och de andra i gruppen. De är också förväntansfulla inför de kommande veckorna med Solnaseniorerna.

– Vi har gjort det inledande fysiktestet på alla deltagarna och även lärt känna dem en och en lite grann. Alla verkar riktigt peppade vilket är jätteroligt, säger Victor.

Elias håller med:

– Nu ska det bli kul att gå från teori till praktik och äntligen få använda det man lärt sig under utbildningen. Vi kommer säkert utvecklas lika mycket som deltagarna under de här veckorna, säger han.

Sedan är det dags att sätta igång. En högtalare i mittcirkeln på fotbollsplan spelar musik medan Victor och Elias leder seniorerna genom några uppvärmningsvarv runt planen. På en fotbollsplan intill gör lika många seniorer detsamma, ledda av andra GIH-studenter i projektet.

Tränare ger instruktioner

Elias och Victor instruerar seniorerna inför uppvärmningen.

Om Hälsoprojektet 65+

Hälsoprojektet 65+ har förbättrat hälsan för många hundra seniorer genom åren. Det är den förebyggande enheten inom omvårdnadsförvaltningen som driver projektet. Samarbetspartners är inte bara GIH utan också flera privata gymkedjor i Solna samt Solna gymnasium, vars idrottselever gör studiebesök under projektets gång.

Flera grupper gör övningar på fotbollsplanen

Den här dagen dominerade seniorerna Skytteholms IP.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad