Nior besöker Karolinska insitutet

Elever får en presentation på KI i Solna. Flera sitter i publiken. 

Sexton elever från årskurs 9 på Råsunda skola fick chansen att göra ett studiebesök på Biomedicum på Karolinska institutet. Där fick de träffa forskare, se avancerade laboratorier och en första insyn i vilka utbildningar det finns inom det naturvetenskapliga området.

I Biomedicum samlas en stor del av den experimentella forskningen på Karolinska institutet. Byggnaden invigdes 2018 och ligger granne med Karolinska sjukhuset i Solna.

På plats blev eleverna omhändertagna av Matthew Kirkham, progamrektor för biomedicinprogrammet på Karolinska institutet, KI. Eleverna hade många frågor redan i början av besöket.

– Vad forskar du på? Vad gör de här inne? Hur ser en arbetsdag ut?

Efter introduktionen om Karolinska institutet och forskarlivet, fick eleverna en guidad tur i byggnaden och fick även besöka utställning om som biomedicinstudenterna visade om olika medicinska utmaningar som endometrios och parkinson. Förmiddagen avslutades tillsammans med Elin Vinsland som berättade om hur hon blivit forskare, vad hon forskar på i dag och vad de resultat som hennes forskargrupp tar fram ska kunna bidra till för dem som har en mycket aggressiv hjärntumör.

För att få följa med till Biomedicum var eleverna tvungna att skriva en ansökan där de motiverade varför just de var intresserade. Alla hade fått chansen att träna på att göra en ansökan under lektionstid.

– Jag vill gärna bli forskare eller nåt annat inom naturvetenskap, berättar en av eleverna.

En annan elev hade en helt annan utgångspunkt:

– Jag ville följa med hit eftersom jag tvekar mellan om jag ska välja Ekonomi- eller Naturvetenskapsprogrammet nu när jag ska söka till gymnasiet."
Eleverna var mycket engagerade under besöket, ställde frågor om både sjukdomar, forskarlivet och arbetsuppgifterna.

– Jag tycker att det är viktig att de elever som känner sig motiverade ska få en chans att se vad ämnen som matematik och NO kan leda till, säger Sanja Ranica, högstadielärare på Råsunda skola.

Kontakta oss

Senast uppdaterad