Ny strategi för bättre skolresultat

Skolnämnden har beslutat om en ny kunskapsstrategi. Den ska leda till bättre skolresultat och att varje elev blir behörig till gymnasiet.

Elevresultaten för Solnas kommunala skolor har förbättrats sedan den nu gällande kunskapsstrategin togs fram 2017. Andelen elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen, andelen elever som är behöriga till yrkesprogram och det genomsnittliga meritvärdet har ökat under denna period.

Elevresultat över tid


2017/2018

2020/2021

Meritvärde:

230,2

238,9

Andel behöriga:

83,7%

86,0%

Andel godkända:

72,9%

73,9%

I juni tog skolnämnden i Solna stad beslut om en uppdaterad kunskapsstrategi. Den nya, reviderade strategin utgår från fyra huvudområden: organisation, kompetens, tillgängligt lärande och systematiskt kvalitetsarbete. Konkreta insatser som nu görs inkluderar bland annat att öka andelen behöriga lärare, vilket ska ske genom både schemaläggning och att skapa förutsättningar för lärarna att fokusera på undervisning. Exempelvis ska anställning av årskursmentorer ge lärarna en administrativ avlastning samtidigt som det också ökar vuxennärvaron på skolorna.

- Det är glädjande att se att resultaten förbättrats under åren som en direkt effekt av just kunskapsstrategin. Det är angeläget att sätta in resurser tidigt för de som är i behov av det, samtidigt får vi inte glömma bort våra högpresterande elever som behöver stimulans. Jag vill också rikta ett stort tack till elever och personal för det här läsåret, ni har gjort ett fantastiskt jobb och Solnas skolor fortsätter att utvecklas i rätt riktning, säger Marianne Damström Gereben, skolnämndens ordförande i Solna stad.

Under hösten 2022 stärks även organisationen för elever i behov av särskilt stöd och bland annat startar en central särskild undervisningsgrupp. En särskild undervisningsgrupp är en form av stöd för elever vars ordinarie skolgång av olika skäl inte fungerar.

Dessutom ska studieron i klassrummen förbättras och förväntanskontrakt införas som tydliggör skolans, vårdnadshavarens och elevens ansvar för att eleven når sin fulla potential. Även studiemiljön ska förbättras genom upprustning av skollokalerna.

Den nya kunskapsstrategin omfattar förskoleklass, grundskola och grundsärskola och gäller under perioden 2022–2026.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad