Nya regler kring bygg- och rivningsavfall

Sedan 1 augusti 2020 gäller nya bestämmelser kring bygg- och rivningsavfall. De nya reglerna innebär att avfallet ska sorteras i olika fraktioner som sedan lämnas in separat på en återvinningscentral.

Sedan 1 augusti 2020 gäller nya bestämmelser som gäller alla som hanterar bygg- och rivningsavfall. De nya reglerna innebär att bygg- och rivningsavfall av trä, metall, glas, plast, gips och mineral (betong, tegel, klinker, keramik eller sten) ska sorteras ut och förvaras skilda från varandra och från annat avfall. Avfallet ska sedan lämnas in i separata fraktioner på en återvinningscentral. Syftet med de nya kraven är att hushålla med resurser och skapa ökade förutsättningar för att materialet ska kunna återanvändas.

Undantag och dispens från kraven

Undantag från kraven är möjliga i vissa fall, exempelvis vid sammanfogade konstruktioner och när avfallet är förorenat. Du kan behöva söka dispens från reglerna om du bedömer att det inte är möjligt att sortera avfallet. Tag i så fall kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen för diskussion om vad som gäller i ditt fall.

Läs mer om de nya reglerna på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad