Förslag till strategi för hälsosam och hållbar mat i stadens verksamheter

Solna stad tar nu ett helhetsgrepp kring mat och måltider i stadens verksamheter. Under våren har ett förslag på strategi för hälsosam och hållbar mat arbetats fram, som nu är ute på remiss hos berörda nämnder i staden. Under hösten förväntas matstrategin beslutas i kommunstyrelsen. Matstrategin visar stadens inriktning för att långsiktigt bidra till bättre folkhälsa och en minskad miljö- och klimatpåverkan.

Varje vardag serveras mat till mer än 6500 barn och elever i Solna stads förskolor och skolor. Därtill kommer den mat som serveras på bland annat vård- och omsorgsboenden, LSS-boenden och fritidsgårdar. Stadens arbete med mat och måltider spelar därmed stor roll för stadens vision att växa och utvecklas hållbart för alla Solnabor.

En måltid är mer är bara maten på tallriken

Helheten kring måltiden är viktig för att barn, ungdomar, vuxna och äldre ska få en god måltid av hög kvalitet. Enligt Livsmedelsverkets måltidsmodell för skola, vård och omsorg består måltiden av sex viktiga delar som tillsammans bildar en nödvändig helhet; goda måltider, näringsriktiga måltider, hållbara måltider, integrerade måltider, trivsamma måltider och säkra måltider.

Med utgångspunkt från Livsmedelsverkets måltidsmodell lyfter Solna stads matstrategi fram ett antal delstrategier med syfte att långsiktigt bidra till bättre folkhälsa och minskad miljö- och klimatpåverkan genom de livsmedel och måltider som köps in, tillagas och serveras i stadens verksamheter:

  • Strategi för goda och trivsamma måltider
  • Strategi för näringsriktiga och säkra måltider
  • Strategi för hållbara måltider
  • Strategi för integrerade måltider

Matstrategin omfattar alla stadens verksamheter och är tillämpbar oavsett om måltiderna utförs i egen regi eller av en extern utförare. Matstrategin ska även kunna fungera som en vägledning för externa aktörer verksamma inom staden, såsom fristående förskolor, och bidra till att öka kunskapen hos stadens invånare.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad