Fler Solnabor sorterar sitt matavfall

Allt fler Solnabor sorterar ut sitt matavfall och idag är över 50 procent av alla hushåll i Solna anslutna till matavfallsinsamlingen. Det visar den senaste matavfallsstatistiken. Det insamlade matavfallet blir till biogas och biogödsel, som leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

När matavfallet slängs på rätt plats och kan tas om hand blir det till en värdefull resurs. Matavfallet omvandlas bland annat till fossilfritt drivmedel till kollektivtrafik och till miljövänlig gödning som används av regionala bönder. Enligt Sveriges övergripande miljömål ska 50 procent av allt matavfall sorteras ut och användas till energi eller miljövänlig gödning senast 2020.

Matavfallsinsamling från hushållen ökar

Det matavfall som samlas in från Solnas hushåll fortsätter att öka och idag är över 50 procent av alla hushåll i Solna anslutna till matavfallsinsamlingen. Enligt den senaste statistiken samlade Solnaborna in 774 ton matavfall under 2019, vilket är 63 ton mer än under 2018.

Det matavfall som samlas in från Solnas verksamheter och företag minskade däremot under året jämfört med 2018. Den största förklaringen till det är att insamling av förpackat matavfall har minskat. Förpackat matavfall är till exempel matvaror som inte har sålts innan bäst före datum och därför måste kasseras.

Även om många hushåll nu har möjlighet att sortera så visar statistiken också att majoriteten av hushållens matavfall fortfarande inte sorteras ut. När matavfalls slängs i den vanliga soppåsen går värdefull energi till spillo som hade kunnat användas som en miljövänlig resurs.

Förändringar i insamlingen av förpackat matavfall

Förpackat matavfall har klassats om från matavfall till verksamhetsavfall. Solna stad kommer därför inte längre erbjuda insamling av förpackat matavfall till företag. Det beror på att insamling av matavfall är ett kommunalt ansvar, medan verksamhetsavfall ska samlas in av privata aktörer på en fri marknad. Förändringen kommer att träda i kraft från 1 februari 2020. De företag och verksamheter som vill sortera ut sitt förpackade matavfall kan fortfarande göra det, men det insamlade avfallet kommer inte längre att ingå i stadens statistik.

Börja sortera ditt matavfall

Att sortera sitt matavfall är ett enkelt sätt att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till ett bättre klimat. Det är lätt att sortera och det kostar ingenting.

Läs mer om hur du gör för att komma igång på solna.se/matavfall

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad